Christelijke Muziek en Concertagenda

“Een mis klinkt heel feestelijk”

Van onze redacteur Frederike Hessing

09-03-07

Hij speelde piano en gitaar, nu heeft pastor Ad Verest een klavecimbel. Vanwege tijdgebrek speelt hij niet meer. “Ik laat nu anderen musiceren.” Verest doelt op onder andere het Heilig Hart van Jezus, een jongerenmuziekgroep van de Katholieke Kerk te Eindhoven. Deel 4 in de serie Voorgangers over muziek.

Eén keer in de maand houdt de parochie – katholieke benaming voor gemeente – van pastor Verest een eredienst waaraan een jongerenmuziekgroep uit de parochie meewerkt. “De jongeren hebben mij gevraagd om moderne praisemuziek in de eredienst, dan zwijgt het orgel. Als pastor vind ik dat goed. Ik had ze buiten de deur kunnen zetten, maar het gaat mij allereerst niet om het niveau van de muziek – aangezien de parochie een professioneler, gemengd koor heeft – maar om de gemeenschapsopbouw.”

Daarnaast hebben ze maandelijks een gezinsviering. “Sinds een jaar houden we gezinsvieringen, omdat daar behoefte aan was. We hebben daarvoor een vaste groep van jonge ouders en jongeren die een koor vormen. Ze begeleiden de gemeentezang tijdens zo’n viering met gitaren en een elektronische piano, soms ook met een viool en een fluit. De preek is dan speciaal gericht op kinderen”, aldus voorganger Verest.

Ruimte

In de gebruikelijke erediensten zingen of de cantors – een zanggroep van twee of drie mensen – of het professionelere, gemengde koor samen met of voor de parochieleden. “Dat wordt nu minder gedaan, om de jongeren en gezinnen de ruimte te geven.” In deze veranderingen ziet pastor Verest geen kwaad. “Je moet samen een gemeente zijn, daar horen de jongeren en gezinnen ook bij.”

Twee keer in de maand zijn deze gebruikelijke erediensten. Het gemengde koor zingt dan één van de missen, dat zijn vaste onderdelen van de katholieke liturgie. Klassieke componisten zoals Mozart hebben deze liederen speciaal voor kerkdiensten geschreven. “Het gemengde koor zingt bijvoorbeeld de mis van Rachmaninov. Die is te moeilijk voor de gemeenteleden om te zingen, vanwege de ingewikkelde melodieën. Maar we hebben ook missen die door Nederlandse componisten zijn gecomponeerd, met simpelere melodieën zodat de gemeente kan meezingen. De parochie zingt dan een eenvoudige melodie en het koor zingt daar twee of drie stemmen bij, dat klinkt heel feestelijk.”

Talenten

Pastor Verest speelt vaak een rol in de muziek tijdens de erediensten. “Eens per maand hebben we een dienst met uitsluitend Gregoriaanse liederen – kerkmuziek op een bepaalde toon, voortkomend uit de joodse synagogezang, gestimuleerd en geordend door de paus Gregorius - ik zing in zo’n dienst vaak solo, namelijk de voorzangpartijen. Ik zing eerst, de gemeente en het gemengde koor antwoorden daarop.” Verder zingt de parochie uit de Gezangen voor Liturgie, een soort liedboek van de Katholieke Kerk. “Daar staan onder andere de psalmen in met verschillende melodieën en berijmingen.”

Naast al deze diensten is er elke zondag een internationale dienst, waardoor er op een zondag in totaal drie samenkomsten zijn. “Er zijn in Eindhoven veel buitenlandse studenten, die hier bijvoorbeeld twee jaar studeren aan de Technische Universiteit. Zij kunnen vaak geen Nederlands. Ik heb een talenknobbel, daardoor kan ik in een internationale dienst mijn talenten inzetten voor het Koninkrijk Gods.” Pastoor Verest geeft toe dat hij het zondags best druk heeft. “Jezus vraagt ook om onze spierballen; de inzet van ons hele wezen.”


 Laatst gewijzigd: 08-03-07 - Geplaatst: 07-03-07