Christelijke Muziek en Concertagenda

Duits kerkkoor Emmerik werkt aan "Die Schöpfung"

Hoogtepunt voor 225 jaar oude koor

Van onze redacteur Annette Schimmel

04-01-06

Het gemengd kerkkoor Chorgemeinschaft St. Aldegundis/St. Martini in Emmerik, is druk met de voorbereidingen voor het jubileumconcert. Tijdens het concert, op 15 januari, wordt onder leiding van cantor Stefan Burs Die Schöpfung van Joseph Haydn opgevoerd. Medewerking wordt verleend door het philharmonisch orkest uit Vác in Hongarije.

Het concert is het hoogtepunt van het 225-jarig bestaan van het kerkkoor in Emmerik dat dit jaar werd gevierd. De afgelopen maanden hebben de 44 koorleden regelmatig gerepeteerd, want naast de optredens in de kerken werd in het najaar de cd Jubilate opgenomen met werken van onder anderen Johan Sebastian Bach, Felix Mendelssohn-Bartholdy en Josef Gabriel Rheinberge.

Het koor in Emmerik is een van de oudste kerkkoren in Duitsland. Tot 1780 mochten in de St. Aldegundiskerk in Emmerik alleen priesters voorzingen. Toen de kerk in december 1780 een nieuw groot kerkorgel kreeg, bleek dat het priesterkoor met een paar zwakke stemmen van de geestelijken amper in de kerk te horen was. Toen werd nog voor de kerst in allerijl besloten het koor uit te breiden. Zestien mannen werden lid van het koor en dat was tevens de oprichting van het kerkkoor in Emmerik. Het koor telt nu 44 leden.


 Laatst gewijzigd: 10-01-06 - Geplaatst: 04-01-06