Christelijke Muziek en Concertagenda

Bezoek met Allerzielen eens een concert

Van het Stabat Mater van Pergolesi tot het Requiem van Fauré

Van onze redacteur Van de redactie

21-10-21

Allerzielen. In de media kom je deze gedenkdag voor de overledenen steeds vaker tegen. De oorsprong ervan ligt in de rooms-katholieke traditie, waar sinds de dertiende eeuw de overledenen op 2 november worden herdacht. De laatste jaren herdenken steeds meer kerkgemeenschappen op of rond die dag hun overleden gemeenteleden. Rondom Allerzielen worden ook steeds meer concerten georganiseerd. Daarbij klinkt troostrijke en bemoedigende muziek. Benieuwd of er bij jou in de buurt een Allerzielenconcert plaats vindt? We hebben een selectie gemaakt uit de geboden Allerzielenconcerten met schitterende stukken uit de klassieke muziek zoals het Requiem van Gabriel Fauré of het Stabat Mater van Pergolesi.

30 oktober - Eternal Rest

Kamerkoor Cantiago brengt rondom Allerheiligen en Allerzielen in de Utrechtse Jacobikerk troostrijke muzikale boodschap. Naast het geliefde Requiem van Gabriel Fauré (1845-1924) klinken ook eigentijdse stukken van James Whitbourn (geboren in 1963). Het Requiem canticorum van Whitbourn is een vijfdelige cyclus voor koor, saxofoon en orgel. Het concert opent met Whitbourns ontroerende Eternal Rest, geschreven in opdracht van de BBC ter gelegenheid van de begrafenis van de Britse 'Queen Mum' Elizabeth in het voorjaar van 2002. Lees meer en bestel kaarten .

2 november - Mendelssohns Verleih' uns Frieden

Vocaal Ensemble Markant brengt op 2 november in de Wederkomstkerk in den Bosch een selectie van troostrijke composities, waaronder het Requiem van Joseph Rheinberger en het Notre Père van Maurice Duruflé. Het concert begint met Mendelssohns serene Verleih' uns Frieden. Hiervoor gebruikte Mendelssohn Luthers vertaling van een oude Latijnse hymne. Het stuk kreeg lovende kritieken. Robert Schumann zei erover: "Dit korte stuk verdient het om wereldberoemd te worden en zal het binnenkort zijn." Schumann heeft niets teveel gezegd. Nog altijd wordt het door vele koren gezongen. Lees meer en bestel kaarten .

2 november - Het Requiem van Fauré

In de katholieke traditie wordt een requiemmis gezongen tijdens de uitvaartdienst. Honderden componisten hebben de afgelopen eeuwen requiem missen gecomponeerd. Een van de bekendste is ongetwijfeld het Requiem van de Franse componist Gabriel Fauré. Extra bijzonder aan het stuk is dat Fauré het traditionele gezang over de Dag de Oordeels (Dies Irae) achterwege heeft gelaten. Hierdoor klinkt Fauré's Requiem heel troostrijk. Het Oratoriumkoor Alphen brengt dit meesterwerk op 2 november in de Adventskerk in Alphen aan den Rijn. Lees meer en bestel kaarten .

6 november - Stabat Mater van Pergolesi

Weinig componisten wisten het verdriet van Maria om haar gekruisigde zoon zo intens in muziek uit te drukken als Pergolesi. Daarmee schreef de jong gestorven Pergolesi misschien wel het aangrijpendste Stabat Mater ooit. Ensemble Dives Sonis, met onder meer sopraan Marjon Strijk, combineert dit schitterende stuk in de Edesche Concertzaal met vocale en instrumentale muziek van J.S. Bach, Vivaldi, Buxtehude en Geminiani. Lees meer en bestel kaarten .

7 november - Cantatedienst met muziek van Schütz

In de Nieuwe Kerk in Groningen staat de Cantatedienst van zondag 7 november in het teken van Allerzielen. Dan worden de Musikalische Exequien van Heinrich Schütz uitgevoerd door het Cantate Consort o.l.v. Jelte Hulzebos. Schütz schreef dit werk in 1636 in opdracht van graaf Heinrich Posthumus Reuß voor diens uitvaart. Reuß had een koperen grafkist laten vervaardigen met op het deksel en de zijden 25 bijbel- en liedteksten. Troostrijke teksten die betrekking hebben op de dood en de opstanding. De Musicalische Exequien zijn op deze teksten gebaseerd en werden tijdens de begrafenis van Reuß uitgevoerd. Schütz weet op geniale wijze de kern en intensiteit van de teksten muzikaal te raken. Lees meer.


 Laatst gewijzigd: 10-11-21 - Geplaatst: 21-10-21