Christelijke Muziek en Concertagenda

Met Händels 'Messiah' wordt het Kerst

Beleef dit klassieke meesterwerk door heel Nederland

Van onze redacteur Van de redactie

14-12-22

Händels 'Messiah' hoort net zo bij advent als Bachs 'Matthäus-Passion' bij de periode voorafgaand aan Pasen. Op veel plaatsen klinkt in de periode tot aan Kerst steeds vaker het beroemde 'Halleluja-koor'. Wat maakt 'Messiah' zo bijzonder? De Christelijke Concertagenda gaat op zoek en diept het verhaal achter het stuk uit. Ook geven we een paar tips waar je 'Messiah' kunt beluisteren.

Jezus' eeuwige heerschappij

De 'Messiah' van Händel is een groots opgezet oratorium voor solistische zangstemmen, koor en orkest. Het stuk gaat niet alleen over het leven van Jezus op aarde, maar begint al in het Oude Testament waar over de komst van de Messias wordt gesproken. Ook stopt het niet met Hemelvaart. Het laatste van de drie delen gaat over de Wederkomst en de eeuwige heerschappij van de Messias. Hoewel het stuk bijna tweeënhalf uur duurt, houdt Händel je voortdurend geboeid door de grote afwisseling aan muzikale stijlen en vormen. Dat varieert van machtige koren (zoals het bekende 'Hallelujah') tot intieme aria's en kleurrijke instrumentale stukken.

Overweldigende compositie

Hoewel 'Messiah' een diep religieus werk is, schreef Händel het niet voor een kerkdienst. 'Messiah' klonk voor het eerst tijdens een benefietconcert in een theater. Sommige tijdgenoten vonden dit heiligschennis, maar desondanks werd 'Messiah' snel een klassieker. Händel zelf was verbaasd over wat hij had gemaakt. "Ik geloof dat ik de hemel en God voor me heb gezien", zei de componist ontroerd, nadat hij het tweede deel had voltooid. Händel dirigeerde zelf de première in 1742 in Dublin. Nadat de laatste klanken van het 'Halleluja'-koor waren weggestorven, stond een geëmotioneerde koning George II op van zijn stoel om eer te betonen aan deze overweldigende compositie.

Hier beluister je Händels 'Messiah'

14 december, Groningen, Nieuwe Philharmonie Utrecht.

15 december, Emmeloord, Nieuwe Philharmonie Utrecht.

16 december, Amersfoort, Nieuwe Philharmonie Utrecht.

16 december, Sittard, Ad Mosam.

17 december, Maastricht, Ad Mosam.

17 december, Schiedam, Nieuwe Philharmonie Utrecht.

18 december, Amsterdam, Nieuwe Philharmonie Utrecht.

18 december, Weert, Ad Mosam.

20 december, Zwolle, Nieuwe Philharmonie Utrecht.

21 december, Utrecht, Nieuwe Philharmonie Utrecht.

22 december, Rhenen, Nieuwe Philharmonie Utrecht.

23 december, Leiden, Nieuwe Philharmonie Utrecht.


 Laatst gewijzigd: 14-12-22 - Geplaatst: 05-12-19