Christelijke Muziek en Concertagenda

Gospel en barok komen samen in Händels Hallelujah

Unieke samenwerking tussen Holland Baroque en London Community Gospel Choir

Van onze redacteur Van de redactie

10-07-19

"Hemelse gospel" en "Swingende Händel" schreven de NRC en de Volkskrant over de aanstekelijke samenwerking tussen het klassieke ensemble Holland Baroque en het London Community Gospel Choir. Afgelopen 6 juli stonden ze voor het eerst samen op het podium. De succesvolle aftrap smaakt naar meer. Daarom maken ze in november en december een tour door heel Nederland. Wees erbij en Bestel kaarten.

Uitbundige gospel

De 12 zangers en 24 muzikanten nemen ze je mee op een wervelende tocht die voert langs swing, harmony en de weelde van de barokmuziek. Beiden groepen nemen eigen hoogtepunten mee en laten zich door elkaars muzikale rijkdom aanvuren. Wat je ervaart is de direct voelbare verwantschap tussen de opzwepende koren uit de oratoria van Händel en de expressieve uitbundigheid van gospel. Op het programma staan onder meer het overbekende 'Hallelujah' uit de Messiah, de anthem Zadok the priest (bekend als tune van de Champions League) en gospel traditionals.

Muziek kent geen grenzen

Artistiek leider Judith Steenbrink van Holland Baroque vertelt over de samenwerking: "Toen we de zangers van het London Community Gospel Choir in Londen ontmoetten was het meteen zonneklaar: musiceren kent geen grenzen, muziek passeert behendig door anderen opgelegde hokjes. Het samenbrengen van muzikale talenten brengt als vanzelf iets nieuws. Tijdens de voorbereiding van dit uitbundige programma merkten we dat rijke harmonieën, die vanuit het orgel komen, gemeenschappelijke vrienden van barok en gospel zijn. Het is fantastisch om dit ook in de orkestpartijen te laten klinken.”

Wat, waar en wanneer

Wil je dit wel eens live meemaken? We geven je alvast een overzicht van de tourdata.

woensdag 27 november - Den Haag, Koninklijk Conservatorium
donderdag 28 november - Groningen, De Oosterpoort
zaterdag 30 november - Tilburg, Theater Tilburg
zondag 1 december - Amsterdam, Muziekgebouw aan 't IJ
maandag 2 december - Arnhem, Musis Sacrum
dinsdag 3 december - Haarlem, De Philharmonie
woensdag 4 december - Heerlen, Parkstad Limburg Theaters
zondag 8 december - Utrecht, TivoliVredenburg


 Laatst gewijzigd: 10-07-19 - Geplaatst: 10-07-19