Christelijke Muziek en Concertagenda

Haarlemse orgelserie klinkt als één groot feest

De stadsorgelconcerten van 2019

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

30-04-19

In de maanden mei tot en met oktober wordt het in Haarlem weer smullen voor orgelliefhebbers. Op dinsdag- en donderdagavond beluister je de nationale en internationale top aan organisten op twee wereldberoemde historische orgels: het Christian Müller-orgel (1738) in de Grote of St. Bavokerk en het romantische Cavaillé-Coll-orgel (1875) van de Philharmonie Haarlem.

Zes maanden orgelfeest

Het programma ziet eruit als een zes maanden durend orgelfeest met zelfs een artist in residence. Deze zomer is dat het jonge orgeltalent Adriaan Hoek. Hij verzorgt op dinsdag 8 oktober ook het slotconcert van de Stadsorgelconcerten. De serie wordt geopend door Rien Donkersloot. Beide concerten vinden plaats in de Philharmonie Haarlem. Ook laat Rien Donkersloot van zich horen als stadsbeiaardier van Haarlem.

Nationale en internationale top

De lijst met organisten dat op dinsdagavonden en donderdagmiddagen in de St. Bavokerk is te beluisteren, is even lang als indrukwekkend. Ben van Oosten, Jos van der Kooy, Gerben Budding en Hayo Boerema zijn gevestigde namen in het Nederlandse orgellandschap. Maar ook organisten van ver over de Nederlandse landsgrenzen komen graag in Haarlem spelen, zoals, Kristian Krogsře, David Briggs, Kristin Gramlich en Joseph Nolan en Florian Pagitsch. Al deze concerten kun je gratis bezoeken. Bekijk het complete programma.

Verrassende invalshoeken

Het programma biedt verschillende verrassende invalshoeken. Op donderdagmiddag 15 augustus schuift bijvoorbeeld multitask-toetsenist Bert van den Brink aan. Op dinsdag 27 augustus spelen Jos van der Kooy en Frank van Wijk een in-memoriam-concert ter nagedachtenis aan de vorig jaar overleden oud-stadorganist van Haarlem Piet Kee. Kee bespeelde decennialang het grote orgel van de St. Bavokerk. De concerten van 29 augustus, 1 en 3 september vormen een Bach-drieluik. Verder zijn er voor kinderen en volwassenen excursies naar het Müller-orgel. Bovendien vindt midden in de serie Stadsorgelconcerten ook het Internationaal Orgelfestival Haarlem plaats (16 juli tot en met 1 augustus). Genoeg reden om in Haarlem te komen luisteren!


 Laatst gewijzigd: 30-04-19 - Geplaatst: 30-04-19