Christelijke Muziek en Concertagenda

Beleef Händels 'Messiah' door heel Nederland

Een overzicht van de mooiste uitvoeringen van Händels meesterwerk

Van onze redacteur Van de redactie

14-11-18

Händels 'Messiah' hoort net zo bij advent als Bachs 'Matthäus-Passion' bij de lijdenstijd. Op steeds meer plekken in Nederland klinkt in de periode tot aan Kerst steeds vaker het beroemde 'Halleluja-koor'. Wat maakt 'Messiah' zo bijzonder? En waar kun je Händels meesterwerk zoal beluisteren? De Christelijke Concertagenda zocht het voor je uit en zet alvast een paar series 'Messiah' op een rij.

Wat is 'Messiah' van Händel?

De 'Messiah' van Händel is een groots opgezet oratorium voor solistische zangstemmen, koor en orkest. Het stuk gaat niet alleen over het leven van Jezus op aarde, maar begint al in het Oude Testament waar over de komst van de Messias wordt gesproken. Ook stopt het niet met Hemelvaart. Het laatste van de drie delen gaat over de Wederkomst en de eeuwige heerschappij van de Messias. Hoewel het stuk bijna tweeënhalf uur duurt, houdt Händel je voortdurend geboeid door de grote afwisseling aan muzikale stijlen en vormen. Dat varieert van machtige koren (zoals het bekende 'Hallelujah') tot intieme aria's en kleurrijke instrumentale stukken.

Geëmotioneerde koning

Hoewel 'Messiah' een diep religieus werk is, schreef Händel het niet voor een kerkdienst. 'Messiah' klonk voor het eerst tijdens een benefietconcert in een theater. Sommige tijdgenoten vonden dit heiligschennis, maar desondanks werd 'Messiah' snel een klassieker. Händel zelf was verbaasd over wat hij had gemaakt. "Ik geloof dat ik de hemel en God voor me heb gezien", zei de componist ontroerd, nadat hij het tweede deel had voltooid. Händel dirigeerde zelf de première in 1742 in Dublin. Nadat de laatste klanken van het 'Halleluja'-koor waren weggestorven, stond een geëmotioneerde koning George II op van zijn stoel om eer te betonen aan deze overweldigende compositie.

Waar kun je Händels 'Messiah' beluisteren

Je hoeft geen kenner te zijn om van Händels 'Messiah' te genieten. Maar mocht je niet kunnen kiezen welke uitvoering je wilt bezoeken, dan geven we hier wat tips. Om de keuze nóg makkelijker te maken hebben we uitvoeringen geselecteerd door alleen professionele ensembles.

    Ben je nog niet zo bekend met Händels 'Messiah' dan is het concert door Ars Musica misschien wel wat voor jou. Ze brengen namelijk hoogtepunten uit 'Messiah'. Op zaterdag 17 november om 20.15 uur ben je welkom in de Dordrechtse Augustijnenkerk. Net als tijdens de première in 1742 is ook dit een benefietconcert. De opbrengst gaat naar het verbeteren van de leefomstandigheden van gehandicapte kinderen in de Oekraïne, het werk van de organisatie MAF in Tsjaad. Bestel kaarten.