Christelijke Muziek en Concertagenda

Maria Milstein: “Muziek maakt je een rijker mens"

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

04-09-18

Violiste Maria Milstein beleefde het afgelopen seizoen veel mooie momenten. Zo won ze de belangrijke Nederlandse Muziekprijs en maakte ze in de Grote Zaal van Het Concertgebouw haar debuut als soliste bij het Radio Filharmonisch Orkest. "Toch wel een mijlpaal", zegt ze daarover met gepaste trots. Als klap op de vuurpijl bracht Maria samen met haar zus, pianiste Nathalia Milstein, hun goed ontvangen debuut-cd uit. "Adembenemend", schreef de Volkskrant.

Met al die mooie uitgesproken en toegekende waarderingen als achtergrond is Maria Milstein dit seizoen artist in residence van de Edesche Concertzaal. In drie verschillende concerten laat ze dan verschillende kanten van haar muzikale persoonlijkheid zien, waarvoor ze haar muzikale vrienden en familie mee naar Ede neemt! En er is nog meer. Ze geeft extra glans aan haar artist in residency met een reeks inspirerende masterclasses aan talentvolle studenten.

Wie is Maria Milstein?

Maria Milstein werd in de voormalige Sovjet-Unie geboren en groeide op in Frankrijk. Samen met haar zus Nathalia stamt ze uit een gezin van musici. Met een vader als pianist en een moeder als altvioliste en altviooldocent was muziek voor de jonge Maria net zo vanzelfsprekend als eten en slapen. "Vaak waren er leerlingen over de vloer. Er klonk bijna altijd wel muziek", vertelt ze. Terwijl haar zus begenadigd pianiste werd, greep Maria al vroeg naar de viool. "De piano was thuis al een onderdeel van mijn dagelijks leven. Misschien dat ik het daardoor een minder spannend instrument vond. De viool was voor mij juist een beetje exotisch."

Tussen Frankrijk en Italië

De eerste vioollessen kreeg Maria van haar moeder. Later ging ze naar een muziekschool in Moskou. "In 1991 verhuisden we naar Frankrijk. Vanaf die tijd heb ik lange tijd alleen maar privéles gehad. Later volgde ik in Italië lessen bij Ilya Grubert aan de Scuola di Musica in Fiesole." In die periode reisde Maria op en neer tussen Frankrijk en Italië. De lessen bevielen zo goed dat ze later ook in Amsterdam bij hem ging studeren. "Ik heb nog steeds een goede band met hem. Voordat ik zelf docent werd aan het Conservatorium van Amsterdam, was ik zijn assistent."

Muzikale bubbel

Goede contacten en vriendschappen met docenten, musici en studenten zijn voor Maria net zo belangrijk als de muziek zelf. "Muziek maakt mij een rijker mens. Mijn leven draait om muziek, maar dat kan niet zonder anderen." Al haar vrienden zijn musici, die ze ontmoette op het conservatorium, tijdens festivals en masterclasses. "Het is een heerlijke wereld om in te zijn, soms ook een idealistische wereld, omdat je met iets bezig bent waarvan je houdt. Muziek is iets wat ons iedere dag rijker en blijer maakt. Dat geeft je soms het gevoel dat je in een bubbel leeft." Die ervaring van schoonheid deelt Maria Milstein graag met haar publiek. Daarom neemt ze voor haar drie concerten in de Edesche Concertzaal musici mee waar ze een bijzondere band mee heeft.

Concerten Maria Milstein in Ede

  • Vrijdag 29 september: Maria Milstein, Busch Trio, Miguel da Silva - Dvoráks Tweede Pianokwintet - Openingsconcert. Samen met het Busch Trio en altviolist Miguel da Silva is Maria Milstein te horen tijdens het openingsconcert in Dvoráks prachtige 'Tweede Pianokwintet'. Daarvoor klinkt de 'Regensonate' van Brahms en het Trio voor twee violen en altviool van Dvorák, 'Terzetto'.

  • Zaterdag 19 januari: Van Baerle Trio - Pianotrio’s van Beethoven, Schubert, Keuris. Samen met pianist Hannes Minnaar en cellist Gideon den Herder vormt Maria Milstein het Van Baerle Trio. In de Edesche Concertzaal verbinden de drie musici romantische pianotrio’s van Beethoven en Schubert met het Pianotrio van de Nederlandse componist Tristan Keuris (1946-1996). Muziek die veel met Beethoven te maken heeft.

  • Vrijdag 26 april: samen met haar zus Nathalia laat Maria Milstein zich nog één keer horen als artist in residence van de Edesche Concertzaal. In de sublieme akoestiek voelen de zussen Milstein zich helemaal vrij in adembenemende vioolsonates van Mendelssohn, Franck en Debussy.Foto: © Marco Borggreve


 Laatst gewijzigd: 26-10-18 - Geplaatst: 04-09-18