Christelijke Muziek en Concertagenda

Deze muzikale poëzie laat niemand koud

Ervaar het zelf tijdens het nieuwjaarsconcert van Peter Gijsbertsen

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

21-12-16

Tenor Peter Gijsbertsen en pianiste Yvonne Gesler brengen op vrijdag 13 januari een prachtig nieuwjaarsconcert met de mooiste Franse en Engelse liederen van componisten als Benjamin Britten en Francis Poulenc. Begin het nieuwe jaar in de Edesche Concertzaal!

Peter Gijsbertsen is een van belangrijkste opkomende zangers van dit moment. De Nederlandse tenor viert in binnen- en buitenland successen als opera- en oratoriumzanger. Zijn hart klopt echter het hardste voor het lied. "Daar ben ik het beste in", vertelt hij. "En ik ben gek op die muziek. Ik zou het liedrecital nooit willen laten vallen."

Emotie in het kwadraat

Tijdens het nieuwjaarsconcert schittert Gijsbertsen in prachtige Franse en Engelse liederen over de liefde van onder andere Britten, Poulenc en Duparc. Deze liederen staan garant voor muzikale emotie in het kwadraat. In het kunstlied word je bedwelmd door poëzie en muziek, twee van de krachtigste uitdrukkingsvormen. De sfeer is intiem, het publiek zit dichtbij en de muziek voelt persoonlijk. Een liedrecital heeft daarom veel te bieden, ongeacht iemands muzikale ontwikkeling. "Toen we elkaar leerden kennen, had mijn vrouw niets met klassieke muziek. Zij vindt liedrecitals nu het mooiste."

Puzzel

Peter Gijsbertsen heeft flink op het programma gepuzzeld. "Ik vind het leuk om wat nieuws te brengen, maar oude, bekende liederen mogen niet ontbreken. Verder moet er enige samenhang in zitten. Componisten als de Fransman Francis Poulenc en de Brit Benjamin Britten bijvoorbeeld waren naast fenomenale pianisten ook gevierde liedbegeleiders. Beiden schreven schitterende liederen die ze zelf dus ook uitvoerden."

Peter Gijsbertsen

De zangkwaliteiten van Peter Gijsbertsen in het lied kwamen al vroeg aan het licht. Na zijn studie aan het conservatorium van Utrecht won hij drie prijzen op het Internationaal Vocalisten Concours, waaronder de hoofdprijs in de categorie lied. Het gaf hem de gelegenheid om in beroemde zalen als het Concertgebouw en De Doelen recitals te geven. Ondertussen maakte hij in het operavak eveneens carrière. Maar toch heeft het lied een streepje bij hem voor: "Ik ben gek op deze muziek. Als ik het even gehad heb met alles, haal ik een paar liedalbums uit de kast en ga ik zitten luisteren."

Yvonne Gesler

Gijsbertsen wordt in Ede begeleid door Yvonne Gesler. Hij leerde de Duitse pianiste kennen toen hij in Berlijn was voor een rol bij de Staatsopera. "Mijn sopraancollega kende haar. Toen we in een kroeg zaten, kwamen we op het idee om eens samen een recital te geven. Zo zijn we een duo geworden. Ze is een hele goede pianiste. En ze is, net als ik, super enthousiast over het lied!"

Op vrijdag 13 januari 2017 treden Peter Gijsbertsen en Yvonne Gesler op in de Edesche Concertzaal, om 20:00 uur. Bestel je tickets voor het concert van Peter Gijsbertsen en Yvonne Gesler.

 Laatst gewijzigd: 21-12-16 - Geplaatst: 21-12-16