Christelijke Muziek en Concertagenda

Duo Möller-Fraticelli: dol op de klassieke gitaar

Van onze redacteur François van den Anker

26-01-15

Samen vormen ze het gitaarduo Fraticelli/Möller: zij de in Buenos Aires geboren Laura en hij de Zweed Johannes, die na zijn opleiding in eigen land op het Londense Royal College of Music terecht kwam. Daar zag hij haar binnenkomen en sinds die tijd vormen ze een (muziek)paar. Allebei zijn ze dol op de klassieke gitaar.

Bestel tickets voor het concert op 19 april

Laura Fraticelli en Johannes Möller studeerden beiden af aan het Royal College en verhuisden toen naar Nederland voor het vervolg van hun muziekopleiding. Echte wereldburgers zijn ze, met als domicilie Den Haag. Laura vertelt: “We reizen voor onze muziek over de wereld, maar als we terugkeren zijn we altijd weer blij dat we hier in Den Haag wonen”. Johannes kan precies aangeven waarom juist daar: “Het leven is prettig hier, de mensen zijn ontspannen, we voelen ons vrij. Den Haag is een mooi schakelpunt om van daaruit te reizen en weer thuis te komen.”

Waanzin voor de gitaar

Ze hebben beide een passie voor de klassieke gitaar. Johannes: “Ik zeg wel eens dat we de ‘waanzin’ voor de gitaar delen. Het is soms bijna een obsessie, maar die heb je nodig omdat je dan pas echt wat kan bereiken.” Sinds hun zoon geboren werd, is Laura wat vaker thuis. Van daaruit verzorgt ze het management voor het werk van Johannes en voor hun optredens als duo. Op een vraag naar hun onderlinge taakverdeling kijken ze elkaar lachend aan. “Hij is de baas”, zegt Laura, maar Johannes voegt daar snel aan toe: “Zij is de echte baas, maar ze laat mij de illusie dat ik de beslissingen neem.”

Eigen composities

Johannes Möller en Laura Fraticelli voeren niet alleen werk van anderen uit. Johannes maakte in 2010 zijn tweede cd en die bevatte alleen eigen werk. Het stuk Rasa-Lila, dat ze samen componeerden, zal ook in de Edesche Concertzaal klinken. Hoe componeer je samen? “Vergelijk het maar met hoe de oude schilders werkten, de een was goed in dieren en de ander in landschappen en zo creëerden ze samen. Zo gaat het bij ons ook: we componeren delen apart van elkaar en sommige stukken maken we samen." Johannes erkent dat met het reizen, het gezin en alles daaromheen, componeren soms zwaar valt. “Ik probeer wel voortdurend nieuwe muziek te maken, en met de hulp van externe opdrachten voor composities lukt dat. Met die betaalde opdrachten ontstaat er ruimte. Maar rijk worden is nooit ons doel.”

Spiritualiteit

Een paar keer per jaar reist Johannes naar India, waar hij gegrepen werd door het geluid van de raga, typisch Indiase muziek die een kader biedt voor grotendeels geïmproviseerde concerten. Hij legt uit: “Ik vind er spiritualiteit, cultuur en de muziek die daar deel uitmaakt van het dagelijkse leven. Geïnspireerd daardoor werk ik nu aan muziek die de Indiase verbindt met de Westerse klassieke muziek.”

Muziek van Dora

Voor het antwoord op de vraag wat Laura en Johannes nog meer aan muziek beluisteren, volstaat een blik op de computer. Daarop is meteen te zien wat ze het meest draaien. “We houden beiden van de Duitse componist Stephan Micus, wiens werk door het ECM-label wordt uitgegeven”, vertelt Laura. Johannes heeft - tot zijn eigen verbazing – de laatste tijd heel veel Chopin beluisterd. Maar ook reggae-ster Bob Marley en jeugdheld Michael Jackson klinken wel eens. Zoon Dario, bijna vier, is gek is op de muziek van het animatiefiguurtje Dora. “Je went er aan”, zeggen ze in koor.

Opdracht aan Pärt

Is er in al die muziek een naam van een componist aan wie ze graag eens een opdracht voor gitaarduo zouden willen verlenen? “Het zou iets ongewoons moeten zijn”, vindt Johannes. “Arvo Pärt, die zou ik kiezen.” Bestel kaarten voor het concert van Duo Fraticelli/Möller op zondag 19 april.


 Laatst gewijzigd: 08-03-16 - Geplaatst: 26-01-15