Christelijke Muziek en Concertagenda

Nederlandse Liederenbank digitaal beschikbaar

Online liederenbank bevat ook psalmen en geestelijke liederen

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

22-06-07

Koren opgelet: vanaf vrijdagavond gaat kan de Nederlandse Liederenbank op internet geraadpleegd worden. Tussen de 125.000 liederen zijn ook psalmen, gezangen en andere geestelijke liederen op te vragen.

Vanaf vanavond 18.00 uur is de liederendatabase online beschikbaar. De databank is een van de grootste in de wereld zegt initiatiefnemer Meertens Instituut. Naast liefdesliederen, spotliederen, geuzenliederen, sinterklaas- en kerstliedjes, werkliederen, straatliederen, volksliederen, kinderliederen staan er ook psalmen en geestelijke liederen in de online database.

Trefwoorden

Wie op Liederenbank.nl naar psalmen, gezangen en andere liederen zoekt, treft de beginregel, de titel, de wijsaanduiding (waarmee de melodie kan worden gevonden), het refrein en de strofevorm aan. In veel gevallen is zelfs de hele tekst beschikbaar. Ook zijn soms ook originele audio-opnamen toegevoegd. Bovendien kan met trefwoorden de inhoud worden doorzocht. In de nabije toekomst wordt de liederendatabase nog verder uitgebreid. Zo komt er onder een zoekmachine om melodieŽn te vinden en worden er teksten en repertoires toegevoegd.

Nederlandse Liederenbank bestaat sinds 1986

De online Nederlandse Liederenbank is een initiatief van het Meertens Instituut, een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Sinds 1986 wordt er gewerkt aan de liederenbank, die vanaf vrijdag dus op het internet te vinden is.

 Laatst gewijzigd: 22-06-07 - Geplaatst: 22-06-07