Christelijke Muziek en Concertagenda

Nieuwjaarsconcert met Brahms' Requiem

Ars Musica Concertkoor en Orkest

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

28-12-17

Begin het nieuwe jaar met een van de mooiste koorwerken uit de klassieke muziek. Het concertkoor en orkest van Ars Musica brengen op zaterdag 13 januari 'Ein Deutsches Requiem' van Johannes Brahms. De prachtige Augustijnenkerk in Dordrecht vormt het decor voor dit meesterwerk.

Requiem als nieuw begin

Je zou het niet direct verwachten, een requiem als nieuwjaarsconcert. Maar in het geval van Brahms is het ook niet zomaar een requiem. Het stuk is veel meer dan alleen treurmuziek om het overlijden van zijn moeder. Anders dan requiemmissen uit de katholieke traditie met zijn vaste gezangen, koos Brahms zelf zijn teksten uit de Bijbel. Het resultaat is in de ogen van Ars Musica "een breed uitgesponnen requiem vol troost, met grote tekstuele en muzikale hoogtepunten".

Hoopvol de toekomst in

Natuurlijk zijn er teksten die over de dood en Brahms inspireerden tot muziek vol emoties van rouw en verdriet. Toch is het ongebruikelijke aan Brahms' Requiem is toekomstgerichtheid. Zo bezingen het openings- en het slotdeel de zaligheid van de doden in die in God ontslapen zijn. Met die hoop op de overwinning op de dood eindigt dit meesterlijke Requiem. Een opgewekt begin van het nieuwe jaar dus. Behalve het concertkoor en orkest van Ars Musica werken ook sopraan Margreet Rietveld en bariton Wiard Witholt mee, alles onder leiding van dirigent Patrick van der Linden.

Alle gegevens op een rij

Wat: Brahms 'Ein Deutsche Requiem'
Waar: Augustijnenkerk, Voorstraat 216, Dordrecht
Aanvang: 20:00 uur
Kaarten: 10- 25 / Kinderen tot 12 jaar gratis


 Laatst gewijzigd: 28-12-17 - Geplaatst: 28-12-17