Christelijke Muziek en Concertagenda

Laudate! Concert voor koor en orgel

Koorwerken van Kodály, Manneke, Gorecki en Manneke

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

06-10-17

De mooiste koormuziek van nu hoor je op vrijdag 13 oktober in de Pieterskerk in Utrecht. Het Residentie Kamerkoor, met dirigent Jos Vermunt en organist Geerten van de Wetering, brengen dan vier meesterwerken van de afgelopen vijftig jaar.

Zoltán Kodály's laatste meesterwerk

Het oudste stuk op het programma is het wondermooie 'Laudes organi' van de Hongaarse componist Zoltán Kodály. Hij schreef het in 1966 voor de National Convention of The American Guild of Organists. Het zou zijn laatste werk zijn, maar in de muziek hoor je daarvan niets terug. Het stuk begint met een machtige solo voor het orgel, waarna even later het koor zich bij de koning van de muziekinstrumenten voegt. In sierlijke lijnen geďnspireerd op oude Hongaarse volksmelodieën en polyfonie ŕ la Bach spelen en zingen de musici zich naar een overweldigende climax.

Muziek voor vier koren en orgel

Het nieuwste werk op het programma is AUBE (2016) van de Nederlandse componist Daan Manneke. Deze componist wordt wel de kapelmeester van de ruimte genoemd. Met AUBE doet Manneke deze betiteling meer dan eer aan, want het koor zingt in vier groepen verspreid door de kerkruimte. Als uitgangspunt nam hij een tekst van de Franse dichter Arthur Rimbaud, het opbloeien van de dag wordt beschreven vanaf het ochtendgloren tot het middaguur. Naast muziek van Kodály en Manneke staan ook twee kortere stukken Knut Nystedt en Henryk Górecki op het programma.

Residentie Kamerkoor

Het Residentie Kamerkoor bestaat in 2017 precies veertig jaar. Het koor heeft in de loop der jaren een belangrijke plaats in het Haagse en Nederlandse muziekleven veroverd. Allereerst dankzij de maandelijkse Bach-cantates in de Haagse Kloosterkerk, waaraan het koor al bijna veertig jaar meewerkt, maar ook door de kwalitatief hoogstaande concerten van bekende en minder bekende componisten. Dit programma met koorwerken uit de afgelopen vijftig jaar vormt dan ook een uitstekend visitekaartje van dit gerenommeerde kamerkoor.

Foto: GaHetNa (Nationaal Archief NL)

Praktische informatie:

Entree: € 17,50 / € 17,50.

Ben je jonger dan 25 jaar dan betaal je maar € 15,00!

Het concert begint om 20:15 uur

 Laatst gewijzigd: 06-10-17 - Geplaatst: 06-10-17