Christelijke Muziek en Concertagenda

Geheimen van het orgel van de Edesche Concertzaal

Margreeth de Jong opent de nieuwe serie OrgelPlus

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

27-09-17

Het orgel van de Edesche Concertzaal is een schitterend instrument om te zien. Zo mooi als het eruit ziet, zo klinkt het ook: monumentaal en sierlijk. En er is nóg iets bijzonders, want het is niet alleen een prachtig solo-instrument, maar de klank mengt ook heel goed met die van andere instrumenten en zangstemmen. Daarom hoor je in de serie OrgelPlus het orgel niet alleen solo, maar ook in combinatie met viool, hobo, of zang. Zo komt alles wat het romantische Ypma-orgel uit 1882 zo uniek maakt samen in deze serie.

Geniet vanaf vrijdag 6 oktober van de nieuwe reeks orgelrecitals, waarin organisten uit de nationale en internationale top in Ede zijn te beluisteren. Margreeth de Jong bijt samen met sopraan Loes van Schothorst het spits af met het programma 'Four Love Songs'. Beide dames brengen prachtige stukken van onder meer Clara Schumann, Felix Mendelssohn en eigen werk van Margreeth de Jong.

Jane Austen

Op vrijdag 4 november brengen organiste Dorien Schouten (bekend van www.allofbach.com) en sopraan Janet Forbes een eerbetoon aan de Engelse schrijfster Jane Austen. "Muziek speelt een grote rol in haar romans, zoals Emma (1815)", vertelt Dorien Schouten. "We spelen stukken die Austen zelf ook gekend moet hebben." Een andere centrale figuur op het programma is componist Hendrik Andriessen. "Die muziek past heel goed op het Ypma-orgel." Een hoogtepunt in het programma vormt een bloemlezing uit Andriessens liederencyclus 'Miroir de peine'.

Sensuele klanken

Als de zachte sluimer na een mooie droom - zo klinken de liederen en orgelstukken tijdens het OrgelPlus-recital op vrijdag 2 februari 2018. Organiste Jetty Podt en sopraan Francine van der Heijden nemen je mee op een tocht door de warme en sensuele klanken van de Franse romantiek. Vocale pareltjes zoals het lied 'Après un rêve' en het 'Pie Jesu', beide van Fauré, staan naast orgelklassiekers als César Francks 'Prélude, fugue et variation' en 'Litanies van Jehan Alain. Muziek die uitmondt in een van de bekendste stukken van de Nederlandse componist Hendrik Andriessen: 'Magna res est amor'.

Hobo en viool

Hoboïste Anja van der Maten en organiste Gonny van der Maten stappen op vrijdag 2 maart in de wereld van de Duitse romantiek, met een aantal sfeervolle stukken van Rheinberger en Mendelssohn. Geniet van het prachtige samenspel tussen orgel en hobo. Een unieke combinatie, die bijna nooit zo samen te beluisteren is. De Antwerpse-kathedraalorganist Peter Van de Velde en violiste Nadja Nevolovitsch vormen al net zo’n uitzonderlijk duo. Al eerder maakten zij grote indruk in de Edesch Concertzaal. Peter en Nadja vormen op vrijdag 6 april dan ook de 'Grande finale' van de serie OrgelPlus met een betoverend concert onder de titel ‘Bach and beyond'.

Foto: Sjaak Verboom

Kom zo dicht mogelijk bij de muziek én de musici en bestel kaarten voor de serie OrgelPlus via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen € 12,50.

 Laatst gewijzigd: 27-09-17 - Geplaatst: 27-09-17