Christelijke Muziek en Concertagenda

Stiltetour met Mirjam van der Vegt & Ronald Koops

"Zweverig? Het brengt je juist met je beide voeten op de grond"

Van onze redacteur Eline Visscher

17-07-17

Je zit aan de rivier de Jabbok. Het haardvuur knettert, je hoort de regen vallen. Het is stil. Samen met Jakob ben je op reis. Wilden jullie het tot hier zelf oplossen, nu geven jullie je over aan God en Zijn zegen. Samen zien jullie de opgaande zon... In het najaar van 2017 en in het voorjaar van 2018 nemen Mirjam van der Vegt en Ronald Koops je in hun Stiltetour mee op een fictieve reis met als thema U geeft mij nieuwe ruimte. Mirjam: "Stilte is iets wat je moet oefenen. We bieden mensen ruimte, waardoor ze beseffen: "Oh ja, dít is waar het leven over ging."

'Men gaat op reis om thuis te komen'

We zijn drukker dan ooit en worden vaak overspoeld door de informatie die op ons afkomt. "Ons hart is Gods woonplaats, maar door onze drukte hebben we vaak geen ruimte meer voor Hem", vertelt Mirjam. "We kleuren onze wereld in vanuit de angst dat we nog van alles moeten; wanneer kunnen we écht helemaal bij Hem zijn, los van wat we doen? Als je eerst stil geworden bent bij God, ga je de wereld inkleuren vanuit Zijn liefde. Dan wordt het een hele andere kleurplaat." En de Stiltetour is zo'n moment om stil te worden bij God. Mirjam: "Een Egyptische kluizenaar zei eens: 'Men gaat op reis om thuis te komen.' Dat is ook hoe ik de Stiltetour zie. Soms moet je naar buiten gaan omdat je het alleen niet kunt. Stilte is iets dat in ons zit, maar wat we moeten oefenen. Mijn grootste verlangen is dat mensen het na zo'n avond ook thuis dagelijks gaan inplannen."

Hoe de avond eruitziet

De Stilteavond is ingedeeld in drie zogeheten treden van stilte: herademen, struikelen en je bemind weten. "Aan het begin doen we een ademgebed, waarin je je bewust wordt van je adem", vertelt Mirjam. "Mensen komen vaak al binnen met een opgejaagde adem. Na zo'n gebed kom je letterlijk tot rust, zodat je beter kunt ontvangen. Daarna word je in het verhaal meegenomen en loop je de weg met Jakob. Het is een reis die je zelf beleeft vanuit je eigen positie, maar we doen het ook samen. We lezen een Bijbelgedeelte, laten stiltes vallen en zingen soms een lied dat erop aansluit."

Is het niet te zweverig?

"Als je mij tien jaar geleden had gezegd dat ik iets met stilte zou gaan doen, had ik heel hard gelachen. Terwijl ik nu denk: weet je wát pas zweverig is? Steeds maar doorrennen, niet verbonden zijn met jezelf en anderen, leven in een virtuele wereld die niet meer echt is. Zo'n Stilteavond brengt je juist vanuit de ratrace met je beide voeten op de grond. Je vindt God 'met je voeten in de modder'. Bezoekers hebben er heel veel aan, en wat ik bijzonder vind: ons publiek varieert van niet-gelovig tot zwaar gereformeerd, van jongeren tot mensen van tachtig jaar. God spreekt de taal van iedereen, waarin Jezus centraal staat."

De maatschappij in

Mirjam en Ronald laten zich inspireren door Psalm 4 vers 2c. "Geef me ruimte als ik belaagd word. Dat is een mooie uitspraak. Als we belaagd worden, willen we een oplossing, maar David zegt: geef me ruimte. Wij bieden mensen dat stukje ruimte, waardoor ze gaan beseffen: 'Oh, dit was waar het leven over ging! Vanuit hier kan ik het probleem waarmee ik worstel, vanuit een nieuw perspectief zien.' En daarmee kun je weer de maatschappij in."

Data van de Stiltetour

Meedoen aan de Stiltetour? Bezoek een avond in het najaar van 2017. Als je vóór 1 augustus je ticket bestelt, ontvang je gratis het boekje 'Moed'.

Kun je er niet bij zijn? Mirjam van der Vegt heeft ook veel boeken geschreven en er is een stilte-cd.


 Laatst gewijzigd: 18-07-17 - Geplaatst: 13-07-17