Christelijke Muziek en Concertagenda

Sharon Kips zingt Mattheüs Passie in tangostijl

Waarom X Factor-winnares zich het meest thuis voelt in gospelwereld

Van onze redacteur Eline Verhoef

02-02-17

Gospelartiest, zangdocent, voorgangersvrouw en moeder. Sharon Kips heeft nadat ze in 2007 X Factor won niet stilgezeten. Ze stond zowel op christelijke als niet-christelijke podia, van het voorprogramma van Beyoncé tot de EO-jongerendag. Na wat omzwervingen kwam ze erachter dat ze toch het meest op haar plek is in de gospelwereld. Vanaf 25 maart zien we een hele nieuwe kant van Sharon: ze zingt dan de Mattheüs Passie in het theater met Tango Extremo!

Mattheüs Passie

De Mattheüs Passie is een eigentijdse mix van klassieke muziek en tango. Samen met vocalist Job Hubatka zingt Sharon de Mattheüs Passie naar de Nederlandse vertaling van Jan Rotte. Het blijft wel trouw aan wat Bach heeft gedaan. Aan de teksten wordt dus niet gesleuteld. "Het is ontzettend gaaf", vertelt Sharon vrolijk. "We brengen het verhaal van Jezus in een andere muziekstijl, heel verfrissend!" De zangeres neemt het stokje over van Pearl Jozefzoon die de afgelopen twee jaar de Mattheüs Passie met Tango Extremo vertolkte.

Licht in de wereld

Nadat ze X-factor won leerde Sharon echt wat het betekent om artiest te zijn, in plaats van alleen een tv-ster. Ze bracht verschillende albums uit, sommige succesvol en anderen wat minder. Steeds duidelijker werd wel dat Sharon het meest op haar plek is in de gospelwereld, de plek waar ze vóór X Factor ook actief was. Maar Sharon dacht dat ze juist een licht in de wereld moest zijn door niet-gospel te zingen. "Later realiseerde ik me dat dat was niet wat ik moest doen." Dat werd bevestigd toen ze haar gospelalbum Amazing Grace (2012) uitbracht dat goed aansloeg bij het publiek.

Je talent is niet wie je bent

Haar christelijk geloof houdt haar met beide benen op de grond. "Natuurlijk is het heel fijn als half Nederland je naam roept en blij is met wat je doet. Maar het is ook fijn te beseffen dat je mens bent en dat alles wat je gekregen hebt, dankzij God is." Dat is niet altijd makkelijk. "Na de geboorte van mijn dochtertje ging het heel slecht met mijn stem en werd ik teruggebracht naar de basis. Ik merkte dat ik te veel bouwde op mijn eigen talent. Iedereen associeert je ook met je talent, maar dat is niet wie je bent." Door zich te verdiepen in de bijbel, naar de kerk te gaan en te praten met andere christenen probeert Sharon dicht bij God te blijven. "Je omringen met eerlijke mensen die dicht bij je staan en je bemoedigen, helpt."

Een eigen zangschool

Momenteel werkt de zangeres aan een vervolgalbum op Amazing Grace, geeft ze met veel plezier zanglessen en is ze moeder. Wat haar drijft? "Ik hou van God en wil zo graag Zijn licht laten zien, vertellen over wie Hij is via het talent dat Hij mij gegeven heeft. Dat doe ik met alle liefde en passie en dat is gaaf!" Ook droomt ze ervan om een eigen zangschool op te zetten. Want volgens Sharon kan iedereen leren zingen of je nu aanleg hebt of geen noot zuiver kunt zingen. Juist dat stukje maatwerk trekt Sharon. Daarnaast hoopt ze veel albums te blijven maken, muziek die de mensen raakt. "Ik ben dankbaar met wat ik nu heb en we gaan zien hoe God het leidt. Ik geloof dat hij de orchestrator is."

Foto 1: Diana Nieuwold.

Foto 2: Sarief Mesir

Sharon Kips geeft tussen 25 maart en 22 april zeventien optredens door het hele land heen met Tango Extremo: De Mattheüs Passie. Bekijk een uitgebreid overzicht op de website van Sharon Kips.

 Laatst gewijzigd: 02-02-17 - Geplaatst: 31-01-17