Christelijke Muziek en Concertagenda

Zwerven door de mist met Matthijn Buwalda

'Hoe langer ik God ken, hoe minder ik hem begrijp en hoe meer ik geloof’

Van onze redacteur Eline Verhoef

06-01-17

"En net als ik denk te weten, blijkt dat ik me heb vergist. We zwerven tot we thuis zijn, we zwerven langs lichtjes in de mist." Het is de tekst van het liedje 'Lichtjes in de mist' dat Matthijn Buwalda samen met Stef Bos schreef. Ook is het de naam van zijn theatertour die wegens succes verlengd is met acht extra voorstellingen! De voorstelling gaat over ontspannender leven, ontspannender geloven en over God die we vooral niet te menselijk moeten proberen te maken.

Mensen zijn steeds ongelukkiger

Matthijn hoopt met 'Lichtjes in de mist' mensen hoop te geven in een tijd waarin de lat steeds hoger ligt en we steeds ongelukkiger zijn. Als vierjarig jongetje bad Matthijn al of Jezus in zijn hart wilde komen. "Ik denk dat Hij dacht, als we hem niet op tijd redden, zijn we hem kwijt ofzo", vertelt hij lachend. In de tijd erna volgden er een muzikale zoektocht en een zoektocht naar zichzelf. Hij speelde piano in de kerk, leidde een tijdje de aanbidding maar kwam er op een gegeven moment achter dat hij pas echt op zijn plek is in het theater.

God niet in een hokje plaatsen

Zijn voorstelling is een combinatie van liedjes en verhalen, die zowel serieus als humoristisch zijn. Hierin komt duidelijk naar voren dat God niet in een hokje te plaatsen valt en Hij een mysterie is. En dat is volgens Matthijn maar goed ook. "In de bijbel staat dat God de mens bijna goddelijk gemaakt heeft, maar ik denk dat we God vaak menselijk maken. Dit moeten we niet doen. Als ik kijk naar wat er gebeurt in de wereld om me heen, zie ik dat mensen duidelijk niet in staat zijn om de problemen op te lossen. Het is mijn ergste nachtmerrie als God op ons zou lijken. Ik ben blij dat ik Hem niet begrijp. En dat Hij het allemaal nog wel overziet, geeft me hoop."

Vtwonen-God

Tegelijkertijd wil Matthijn op zijn publiek overbrengen dat we soms met minder genoegen mogen nemen. "We leven in een samenleving waarin alles altijd maar beter moet en dat houd je niet vol. We willen een vtwonen-huis en een vtwonen-God. We zouden gelukkiger moeten zijn dan ooit, maar tegelijkertijd zie je dat mensen steeds ongelukkiger zijn. Ook over hun zelfbeeld."

Gebakken lucht

In zijn eigen leven worstelt Matthijn hier ook mee. "Ik heb weinig genade naar mezelf toe. Als ik iets fout doe of ik verknal het een keer dan kan ik mezelf heel moeilijk vergeven. Op de één of andere manier voel ik altijd een druk. Ben ik wel goed genoeg, als vader, als man en als artiest?" In het liedje 'Wacht maar af', geïnspireerd door het bijbelboek Prediker, zingt Matthijn dat we moeten genieten van het leven. "Veel is ijdelheid, gebakken lucht. Doe gewoon wat je moet doen, wees wat meer relaxt zonder dat je de hele tijd er bovenop zit. Ik heb er behoefte aan om zo te leven en soms even geen smartphone, Instagram en Facebook te gebruiken."

Liedje voor zijn kinderen

"Want wie je bent, stroomt sinds je ademt door je bloed. En je hoeft heus niet altijd naar begrip te streven. Want onbegrepen is iets anders dan niet goed." Het zijn de woorden van het liedje 'Deze is voor jou' dat Matthijn speciaal voor zijn drie kinderen schreef. "Vanaf het consultatiebureau komen kinderen al in een systeem terecht en heeft iedereen een mening over ze. In dit liedje zeg ik eigenlijk 'je hoeft niet te worden wie anderen willen dat je bent. Je hoeft niet succesvol te zijn naar maatschappelijke maatstaven'. Ik bid en wens mijn kinderen toe dat ze opgroeien tot authentieke en autonome personen, met genade naar zichzelf toe zonder te veel op zichzelf gericht te zijn. Dat ze zichzelf in de spiegel kunnen aankijken en zeggen, het is goed zo."

Worden wie je bent

Wat betekent dat nu precies, worden wie je bent? Volgens Matthijn moeten we ophouden met ons constant aan te passen aan onze omgeving. "Dan worden we gestorven mensen die nog steeds ademen en dat lijkt me verschrikkelijk. Iedereen heeft iets unieks en hoe meer je op elkaar gaat lijken, hoe minder compleet je wordt." Juist de kerk zou de plek moeten zijn waar je helemaal jezelf mag zijn in plaats van te worden als de rest, vindt de zanger. "Paulus zegt dat we één lichaam zijn, maar soms heb ik het idee dat we allemaal de hand willen zijn. We moeten durven om de teennagel ook de teennagel te laten zijn en niet zeggen: 'jij bent gemaakt om een hand te zijn'."

Gouden tip

Al met al blijft het volgens de theatermaker voor iedereen zwerven door de mist waarin je af en toe een lichtje krijgt van God. Een gouden tip van Matthijn om te worden wie je bent: "Doe dingen niet omdat je geliefd wilt worden, maar doe ze omdat je geliefd bent."

Foto: Michaël Terlouw Fotografie.

Kaartjes reserveren voor Lichtjes in de mist

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Caroline Wouda-Cupido - do 12-01-17 17:22:14
Wat heeft Matthijn dit mooi verwoord!


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Landelijk. Zoek tips voor een dagje uit in .

 Laatst gewijzigd: 05-01-17 - Geplaatst: 05-01-17