Christelijke Muziek & Concertagenda

Bas-baritonzanger Pieter Vis vertolkt liederen van Händel, Haydn, Mendelssohn en diverse Dordrecht, Zuid-Holland


Naam:
Bas-baritonzanger Pieter Vis vertolkt liederen van Händel, Haydn, Mendelssohn en diverse
Datum:
16 mei 2009

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
14.30u - 16.00u
Omschrijving:

Zaterdagmiddag 16 mei a.s. Augustijnenkerk
te Dordrecht

De jubilerende bas-baritonzanger Pieter Vis vertolkt liederen van Händel, Haydn, Mendelssohn en diverse eerste uivoeringen van Nederlandse componisten met Arjan Versluis op het Van Maarschalkerweerdorgel.

Dordrecht - Aanstaande zaterdagmiddag 16 mei treedt om 14.30 uur de bekende concertzanger Pieter Vis op in de orgelcyclus. Als musicus viert hij dit jaar zijn 50-jarig zangersjubileum. Op dit feestelijk middagconcert dat plaatsvindt in de Augustijnenkerk aan de Voorstraat, wordt hij door de organist Arjan Versluis aan het Van Maarschalkerweerdorgel begeleid.
Het middagprogramma bevat bekende liederen en aria’s maar ook minder gekende vocale werken naast verschillende Nederlandse liedprimeurs.

Zo worden ter gelegenheid van het Calvijnjaar (vanwege diens 500ste geboortedag) twee mooie maar helaas te weinig uitgevoerde Latijnse Psalmen op muziek van zijn tijdgenoot Constantijn Huygens uitgevoerd. Er worden ook diverse liedprimeurs verzorgd waaronder die van de organist Jan Nieland. Deze was niet alleen een uitstekend organist maar genoot ook in Amerika bekendheid om zijn orkestrale orgelcomposities en religieuze koorwerken. Nielands aangrijpende ‘O man van smarten’ en het ‘Gebed, maak mij een instrument van Uw Vrede!’ van Franciscus van Assisi werden tijdens zijn leven veelvuldig door bekende zangers uitgevoerd. De ‘Vier Latijnse Miniatuurtjes’ van Piet Post, het feestelijke ‘Jesu dulcis memoria’ van Henri Viotta, en een jeugdlied van Hendrik Andriessen ‘O Liefste Jesu zoet’, op een gedicht van de priester-dichter Guido Gezelle, worden eveneens onder de aandacht gebracht. Ook de geboorte- en sterfjaren van Georg Fr. Händel, Joseph Haydn en Felix Mendelssohn-Bartholdy worden klinkend herdacht met enkele aria’s en liederen. Op dit middagconcert worden de liederen ‘La procession’ van Caesar Franck, het ‘Priez pour Paix’ van Francis Poulenc en een nieuwe compositie van de 90-jarige musicologe dr. Nancy van der Elst onder het stof vandaan gehaald. Het mystieke ‘Omnia tua Sunt’ op een tekst van Thomas à Kempis droeg Van der Elst 20 jaar geleden op aan de bas-baritonzanger Pieter Vis. Het beleeft vandaag een Nederlandse primeur. De getalenteerde organist en orgeldocent Arjan Versluis (1978) afkomstig uit Hardinxveld-Giessendam zal nog verschillende orgelcomposities spelen waaronder een der bekendste Nederlandse organisten Feike Asma (1912-1884), t.g.v. zijn 25ste sterfjaar.

Met het uit het Noors vertaalde lied ‘De Zon schijnt in mijn ziel vandaag’, door de toen 18-jarige prinses Juliana (1909-2004), sluit de zanger het middagprogramma feestelijk af. Zo herdenkt hij op deze wijze de honderdste geboortedag van onze voormalige vorstin. De toegang voor dit zang-orgelconcert is gratis en er is een kleine koffiepauze ingelast! Wel wordt van harte de collecte aanbevolen voor de onkosten van dit niet alledaags concert.

Zie voor meer informatie op www.pietervis.com of www.elzavisdeclercqstichting.nl
Het eerstvolgende middagconcert is op 23 mei a.s. en wordt DV verzorgd door de Papendrechtse organist André de Jager. www.augustijnenkerk.nl

Adres:
Augustijnenkerk aan de Voorstraat
Postcode:
3311ep
Plaats:
Dordrecht (Boek overnachting in Dordrecht)
Dagje uit in Dordrecht | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Zang en instrument
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
bas-baritonzanger Pieter Vis en Arjan Versluis op het Maarschalkerweerdorgel.

Entreeprijs:
Nog onbekend

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
ITS-symbool:
Ja
Lift:
Nee

Internetadres:
http://www.elzavisdeclercqstichting.nl
Email adres:
psaris apenstaartje zonnet.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Elza Vis-De Clercq Sticht & Stichting Behoud Augustijnenkerk.
Telefoon:
06-23149414


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2009-04-23 14:18:26

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar