Christelijke Muziek & Concertagenda

Lutherfestival Veenendaal: Lezing en slotconcert ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ Veenendaal, Utrecht


Naam:
Lutherfestival Veenendaal: Lezing en slotconcert ‘Ein feste Burg ist unser Gott’
Datum:
28 oktober 2017

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:15u
Omschrijving:

Lutherfestival Veenendaal: Lezing en slotconcert ‘Ein feste Burg ist unser Gott’
In het kader van het Lutherfestival Veenendaal vindt op 28 oktober in de Westerkerk te Veenendaal het slotconcert plaats met werken van J.S. Bach en F. Tunder. Het concert wordt voorafgegaan door een lezing met de titel ‘Luther en Bach’. Deze lezing, door Govert-Jan Bach, Bachkenner en programmamaker te Amsterdam, wordt toegespitst op de werken die in het concert zullen klinken. Muziek was voor Luther van persoonlijk levensbelang. Voor hem kwam het direct na de theologie. Voor de opbouw van zijn kerk zette hij het koraal in, waarvan hij er 35 zelf vervaardigde. Het was een revolutie dat de gemeenteleden deze met elkaar konden zingen. Geloof en inhoud werden zo door allen gedeeld. Tweehonderd jaar na Luther was het J.S. Bach die, gepokt en gemazeld in Luthers leer en geloof, tot zijn dood Luther bleef inzetten voor haast al zijn werken in een tijd dat Luther en zijn taal wat op de achtergrond raakten. Men zou kunnen spreken van 'Geen Bach zonder Luther'. In Cantate 80, één van Bachs latere koorwerken, komt deze eenheid tussen Luther en Bach prachtig en indringend tot uitdrukking.
Govert-Jan Bach studeerde theologie en psychologie in Leiden en Amsterdam en werkte als geestelijk verzorger en onderzoeker bij de Valeriuskliniek, Academisch psychiatrisch Ziekenhuis te Amsterdam. Hij zette steeds vaker muziek in tijdens de behandeling en met name muziek van Bach. In 2012 werd hij Programmamaker van Geen dag zonder Bach, werkdagelijks programma bij de Concertzender.nl. Hij schreef Luisterboeken over de Matthäus- en Johannes-Passion alsmede het Weihnachtsoratorium. Hij verwierf het Gouden Label 2016. Begin 2017 kwam zijn Luisterboek Luther en Bach uit. De Duitse vertaling daarvan werd door Naxos ' Das Topprodukt des Reformationsjahr' genoemd. De lezing begint om 14.00 uur. De toegang is gratis.
In het slotconcert, dat om 16.00 uur begint, komen drie composities over ‘Ein feste Burg’ aan bod. Naast een kort koraalvoorspel voor orgel van J.S. Bach worden twee cantates over het reformatielied tot klinken gebracht; de eerste van Franz Tunder, een voorganger van Bach en even later de feestelijke cantate BWV 80 van de meester zelf. Tussen de twee cantates wordt de derde orkestsuite van Bach uitgevoerd met daarin de beroemde ‘Air’. De toegang is gratis, aan de uitgang wordt een collecte gehouden. Meer informatie is te vinden op www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

Adres:
Westerkerk, Goudvink 2, Veenendaal
Postcode:
3906 AL
Plaats:
Veenendaal (Boek overnachting in Veenendaal)
Dagje uit in Veenendaal | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden
Anders:
Lutherfestival Veenendaal - 500 jaar reformatie

Uitvoerenden:
Het concert wordt gegeven door een Veenendaals projectkoor, zangers uit Veenendaal en omgeving die gecoacht zijn door Kees Jan de Koning, en een ad hoc barokorkest, samengesteld door en onder leiding van Rémy Baudet. Solisten zijn Marjon Strijk en Marijke van der Harst, sopraan, Dorien Lievers, alt, Stefan Berghammer, tenor, Kees Jan de Koning, bas-bariton en Ad Verhage, orgel en leiding.

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.westerkerkmuziekveenendaal.nl
Email adres:
info apenstaartje westerkerkmuziekveenendaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Westerkerkmuziek Veenendaal.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2017-10-20 22:53:18

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar