Christelijke Muziek & Concertagenda

Westerkerkmuziek: ‘Muziek uit de Franse barok’ Veenendaal, Utrecht


Naam:
Westerkerkmuziek: ‘Muziek uit de Franse barok’
Datum:
18 april 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:15u
Omschrijving:

Op zaterdag 18 april om 16.00 uur wordt in de Westerkerk, Goudvink 2 te Veenendaal, een concert verzorgd door Lysanne van der Poel, blokfluit, Jan Kaldeway, gamba, en Adriaan van der Poel, orgel. Op het programma staan werken van componisten die in de 17e en 18e eeuw werkten aan of rond het hof van de Franse koningen, onder andere van Marin Marais, Jean Baptiste Loeillet en Claude Balbastre. Ook van J.S. Bach wordt één van zijn werken gespeeld. Bach kende zijn tijdgenoten in Frankrijk vanuit hun composities en werd in zekere zin ook door hun muziekcultuur beïnvloed. In het programma komt duidelijk naar voren welke muziek klonk aan het hof van Franse koningen en bisschoppen. Jean Baptiste Loeillet de Gant was een Vlaams componist die het grootste deel van zijn leven werkte in dienst van de aartsbisschop van Lyon. Hij schreef voornamelijk werken voor (blok)fluit. Michel de la Barre was een befaamde fluitist en componist die werkte aan de hoven van Louis XIV en XV. Ook Marin Marais, die beschouwd wordt als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Franse componistenschool voor viola da gamba, werkte aan het Franse hof in Versailles. Naast het beroemde ‘Pièce d’Orgue’ van Bach completeert een virtuoos concerto voor orgel van Claude Balbastre het programma. Balbastre genoot in zijn tijd een grote reputatie als organist en klavecinist. Zijn improvisaties in de Cathedrale de Dijon waren beroemd. De toegang is gratis, bij de uitgang wordt een collecte gehouden. Meer informatie over het programma op www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

Adres:
Westerkerk, Goudvink 2
Postcode:
3906 AL
Plaats:
Veenendaal (Boek overnachting in Veenendaal)
Dagje uit in Veenendaal | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Instrumentaal
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Lysanne van der Poel (1993) kreeg 14 jaar les bij de muziekschool De Muzen in Veenendaal. Haar docent is Ad van Vliet. In 2010 slaagde zij voor het D-examen, de hoogst te bereiken graad op de muziekschool. Zij speelde op diverse plaatsen in Nederland, nam deel aan concoursen en maakte bijna 6 jaar deel uit van het Barokensemble van de muziekschool.
Jan Kaldeway startte vrij laat, op z’n 14e met cello spelen en stapte 14 jaar later over op de viola da gamba. Nog weer tien jaar later begon hij zijn studie gamba aan het Utrechts Conservatorium bij Anneke Pols en volgde lessen bij Mieneke van der Velden en Paolo Pandolfo. Hij wordt als gambist regelmatig voor projecten gevraagd, maakt deel uit van het Bijlmerconsort (gambaconsort) en heeft een lespraktijk in Houten. Hij bespeelt een kopie van een basse de viole à sept cordes van de 18e-eeuwse Franse gambabouwer Romain Berori Cheron, in 1995 nagebouwd door de Italiaanse bouwer Marco Ternovec. Hij woont met zijn gezin in een woongroep van de Stichting Timon en werkt naast zijn muzikale activiteiten als docent op de Pabo in Ede.
Adriaan van der Poel (*1959, Breda) ontving op 7-jarige leeftijd zijn eerste piano- en orgellessen van Peter Maassen (Breda). Op 10-jarige leeftijd werd hij organist in de Johannes-de-Doperkerk te Breda. Vanaf zijn 16e jaar studeerde hij bij Jaap Hillen orgel, harmonieleer en kerkmuziek in de Grote kerk te Breda. Later studeerde hij nog bij Elly Meijer uit Ede. Vanaf 1990 is hij vaste organist in de Westerkerk te Veenendaal; daarnaast verzorgt hij regelmatig de orgelbegeleiding bij concerten van Christelijke Oratoriumvereniging Veenendaal.

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.westerkerkmuziekveenendaal.nl
Email adres:
info apenstaartje westerkerkmuziekveenendaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Westerkerkmuziek Veenendaal.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-04-11 20:07:35

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar