Christelijke Muziek & Concertagenda

Stabat Mater Dolorosa – passiemuziek uit Italië Veenendaal, Utrecht


Naam:
Stabat Mater Dolorosa – passiemuziek uit Italië
Datum:
21 maart 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:15u
Omschrijving:

Op zaterdag 21 maart om 16.00 uur wordt in de Westerkerk, Goudvink 2 te Veenendaal een concert verzorgd door een solistentrio, bestaande uit de sopranen Hesther Oor en Jeanette van den Berg en de alt Jacqueline Hoekstra. Zij worden begeleid door de organist Bas Groenewoud en het trio Hava (Andrea Liebrand en Diebrich de Vries, viool en Marte Otter, cello).
Er zijn vele ‘Stabat Maters’ geschreven en het bekendste daarvan is ongetwijfeld van de Italiaanse meestercomponist Pergolesi. Op 21 maart echter hoort u maar liefst twee uiterst fraaie en zelden uitgevoerde Stabat Maters van Italiaanse bodem en ook nog eens in een zeer bijzondere bezetting.
Het eerste is van Giuseppe Tartini (1692-1770), geschreven voor twee sopranen en alt, a-cappella, uiterst ingetogen, maar zeer fraai van opbouw. De tussenliggende lijnen na elk deel zijn van breekbare schoonheid en bijna meditatief te noemen. Tartini schreef dit werk aan het eind van zijn leven, hij was toen kapelmeester in Padua.
Het tweede is van zijn iets jongere tijdgenoot Girolamo Abos (1715-1760), ook geschreven voor twee sopranen en alt maar met begeleiding van strijkers en basso continuo. De verwantschap met Pergolesi is in dit werk duidelijk hoorbaar, het hele stuk is pure passie, drama. Zangers en strijkers zijn voortdurend in een gepassioneerd samenspel verstrengeld. Organist Bas Groenewoud begeleidt het geheel op orgel. Om de Italiaanse sfeer compleet te maken hoort u vooraf en tussendoor instrumentale werken van Frescobaldi en Corelli. De toegang is gratis, bij de uitgang wordt een collecte gehouden. Zie voor meer informatie www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

Adres:
Westerkerk
Postcode:
3906 AL
Plaats:
Veenendaal (Boek overnachting in Veenendaal)
Dagje uit in Veenendaal | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Pasen
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Anders
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Hesther Oor, sopraan, Jeanette van den Berg, sopraan, en Jacqueline Hoekstra, alt, m.m.v. Bas Groenewoud, orgel, en Trio Hava: Andrea Liebrand en Diebrich de Vries, viool, en Marte Otter, cello

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja

Internetadres:
http://www.westerkerkmuziekveenendaal.nl
Email adres:
info apenstaartje westerkerkmuziekveenendaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Westerkerkmuziek Veenendaal.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-03-14 14:52:24

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar