Christelijke Muziek & Concertagenda

Het VU-kamerkoor zingt ‘Noorderlicht’ Amsterdam, Noord-Holland


Naam:
Het VU-kamerkoor zingt ‘Noorderlicht’
Datum:
15 juni 2013

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - 22:00u
Omschrijving:

Op 15 juni (Amsterdam) en 16 juni (Utrecht) zingt het VU-kamerkoor o.l.v. Boudewijn Jansen koormuziek uit noordelijk Europa. M.m.v. Ella Rombouts (sopraan), Karel Ludvik (bariton) en Jacobus den Herder (piano).

Tuuti, tuuti tummaistani, tummaisessa tuutusessa
Tummaisella tuutijalla, tummaisen tuvan sisässä

Als magische bezweringen klinken de langgerekte woorden uit het gedicht Tuuti lasta Tuonelahan. Het zijn woorden afkomstig uit de Kanteletar, een verzameling van oude Finse volksgedichten en liederen. Ze vormen de aangrijpende eerste regels van een wiegelied voor een stervend kind: een kind dat op weg is naar het mythische Tuonela, het rijk der doden. Zo betoverend als de woorden zijn, zo mooi is ook de toonzetting van het lied door de Finse componist Toivon Kuula. Het is één van parels die in het programma ‘Noorderlicht’ van het VU-kamerkoor te horen zullen zijn.

De Fire Salmer (vier psalmen) van de Noorse componist Edvard Grieg mogen we ook tot deze parels rekenen. In dit werk voor koor en baritonsolo verbindt Grieg religieuze thema’s met zijn grote liefde voor de natuur. Liefde, vreugde en verdriet wisselen elkaar af in de op volksmelodieën gebaseerde muziek. De laatste psalm, I Himmelen, was tevens zijn zwanenzang. Een jaar later (1907) overleed de componist in zijn woonplaats Bergen.

Van Arvo Pärt, de beroemde componist uit Estland, zijn de Magnificat Antifonen te horen. Deze zeven korte antifonen (1988) zijn een goed voorbeeld van de muziekstijl die Pärt zelf graag tintinnabular (latijn voor klokjes) noemt. De stijl kenmerkt zich door simpele harmonieën waarin steeds kleine toonverschuivingen plaatsvinden. Dit levert een boeiende spel van klanken op waardoor je je makkelijk kan laten betoveren.

Het nieuwe programma van het VU-Kamerkoor voert ons langs de noordelijkste randen van ons continent, waar de natuur nog voelbaar is en waar oude verhalen nog leven. Kom met ons genieten van de muziek en laat je raken door 'Noorderlicht'.

Programma:
Edvard Grieg: Fire Salmer (1906)
Arvo Pärt: Magnificat Antifonen (1988)
Jean Sibelius: Rakastava (1894)
Cyrillus Kreek: Taaveti Laulu (1923)
Knut Nystedt: O Crux (1977)
Toivon Kuula: Tuuti lasta Tuonelahan (1998)

Adres:
Noorderkerk, Noordermarkt 48
Postcode:
1015NA
Plaats:
Amsterdam (Boek overnachting in Amsterdam)
Dagje uit in Amsterdam | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
A Capella (meer a capella optredens)
Uitvoering:
Koor

Uitvoerenden:
VU-Kamerkoor o.l.v. Boudewijn Jansen
m.m.v. Ella Rombouts (sopraan), Karel Ludvik (bariton) en Jacobus den Herder (piano).

Entreeprijs:
€ 15,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja

Internetadres:
http://www.vukk.nl
Email adres:
reserveringen apenstaartje vukk.nl
Meer concerten:
Alle concerten van VU-Kamerkoor.

Kaarten:
Entreeprijzen: €15/ €12 (studenten, CJP, 18-) Bij vooraf reserveren: €2 korting ! Kaartverkoop: via www.vukk.nl of reserveringen@vukk.nl

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2013-05-26 12:53:15

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar