Christelijke Muziek & Concertagenda

‘Seraphim, muziek van Hildegard von Bingen en andere hemelse klanken! Kalmthout, Antwerpen


Naam:
‘Seraphim, muziek van Hildegard von Bingen en andere hemelse klanken!
Datum:
19 november 2010

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20.00u - 22.00u
Omschrijving:

‘Seraphim, muziek van Hildegard von Bingen en andere hemelse klanken!

Bijzonder benefietconcert voor de stichting Shisha Seva
Die zich inzet voor de arme kinderen in India.

Heide-Kalmthout - Op vrijdagavond 19 november, aanvang 20.00 uur, vindt er een benefietconcert plaats voor het hulpwerk van Shisha Seva in de Sint-Josefkerk aan de Sint-Joseflaan 2 te Heide-Kalmthout. Het belooft een zeer bijzonder en afwisselend en avondvullend programma te worden en voor elk wat wils. Het krijgt als titel mee ‘Seraphim, muziek van Hildegard von Bingen (1098-1179) en andere hemelse klanken’. U hoort van deze beroemde middelweeuwse abdis en oprichtster van haar kloosteroorden in Duitsland verschillende geestelijke koorwerken. Zij liet niet alleen mooie composities na maar publiceerde ook diverse belangrijke wetenschappelijke werken die vandaag aan de dag nog worden geraadpleegd. Ook andere componisten komen deze avond aan de beurt. Zo zal Voces Aequales o.l.v. de sopraan Cristel De Meulder composities en instrumentale soli uitvoeren van o.m. Johann Sebastan Bach, Christoph Willibald von Gluck en Franz Schubert. Als recitant spreekt Mia Van der Veken de bindteksten tussen de vocale en instrumentale werken. Het vocaalensemble wordt door diverse musici begeleid waaronder Bob Van de Velde, bassethoorn, Kris Meirsman, fluit, Hanna Grociak, harp, en Guido Van der Veken, orgel.
‘Voces Aequales’ bestaat alleen uit vrouwenstemmen en is ontstaan vanuit een muziekcursus ‘vocaal ensemble’ in de Academie voor Muziek en Woord te Hemiksem. Al vlug breidde de groep zich uit met bevriende zangeressen die tevens een vocale opleiding volgen. Op dit moment telt de groep tussen de 12 à 16 leden en wordt indien nodig uitgebreid. De vaste dirigent en stichter van dit vocaalensemble is de bekende Antwerpse sopraan Cristel De Meulder. Het plezier om samen te musiceren mondde snel uit in optredens buiten de academie-vieringen te Antwerpen alsmede in de wijde omgeving.

Nederlandse concertzanger Dr. Pieter Vis, bas-bariton, speciale gast op deze avond.

Als belangrijk onderdeel van deze avond wordt gezien het in memoriam aandeel voor de Z.E.H. priester Frans Van Nueten (1928-2007), die ook in Heide-Kalmthout vele jaren pastoraal werk heeft verricht na zijn pensionering. Als speciale gast treedt namelijk in het voorprogramma op de befaamde Nederlandse concertzanger Dr. Pieter Vis, bas-bariton. Hij zingt een 5-tal solowerken. De veelzijdige musicus wordt muzikaal bijgestaan door de Mechelse keyboardspeler Lode Tooten, continuospeler, en diens zoon Thomas Tooten, cello. Als musicoloog heeft Dr. Vis tevens vele publicaties op zijn naam staan en talloze cd- en grammofoonplaten uitgebracht. Hij schreef speciaal ook de uitgebreide toelichting in het programmaboekje voor dit kerkconcert. De keus van zijn gezongen liederen zijn ‘Bist Du bei mir’ van Joh. Seb. Bach en van diens tijdgenoot George Friederich Händel het ‘Largo’ en de zo ontroerende kerk-aria ‘Pietà, Signore’ uit de opera Stradella van de Franse componist Abraham Louis Niedermeyer. Als schoonzoon van de populaire volkstoondichter en letterkundige Dr. René De Clercq (1877-1932) zingt Pieter Vis nog twee bekende liederen namelijk ‘Dank sei Dir, Herr’ van de Duitse componist Siegfried Ochs. Een eeuw lang werd deze populaire Arioso ‘Cantata con stromenti’ toegeschreven aan Händel. Van zijn schoonvader Dr. De Clercq zingt Pieter Vis het geliefde ‘Hemelhuis’ op muziek van Emiel Hullebroeck.

Stichting Shisha Seva is voor de arme kinderen van India.

Dit liefdadigheidsconcert wordt georganiseerd door mevrouw Emma Platteschor-Van der Kaden (maar beter gekend in het Antwerpse als Emma Vander Kaden). Zoals zij het opschreef in het programmaboekje: ‘De herinnering die mij het meeste beklijft, was de blinde grootvader die zijn kleinzoon Ismaël bracht. Hij was verminkt door lepra, en zijn wens was dat zijn kleinzoon in de missiepost van Subir mag leren. Beiden hadden ruim 35 kilometer gelopen. Ter plaatse heb ik Ismaël geadopteerd voor een symbolisch bedrag van € 12, = per maand. Zo kan mijn petekind nu onderwijs krijgen en er intern wonen.’

Mevrouw Van der Kaden hoopt op een grote opkomst op het door haar georganiseerde benefietconcert om zodoende meer aandacht te krijgen voor het mooie missie- en hulpwerk van de stichting Shisha Seva. Dat er weer velen zullen mogen komen en zich opgeven voor het adopteren van een Indiaans kind, zodat dit een betere toekomst kan krijgen. Het kan al voor het symbolische bedrag van € 12,= per kind. Aan het slot van dit concert zal de oprichtster en voorzitster van de wereldwijde organisatie Shisha Seva, mevrouw Monique Bollaert, nog een dankwoord uitspreken! Wees u er maar vroeg bij, want er zijn maar 350 zitplaatsen beschikbaar in deze mooie kerk.

Voorverkoop vanaf 1 oktober 2010 tot 12 november toegangskaart € 10,= p.p. Aan de kerk € 12, =.
Kaartverkoop: Theresia Debras - Van Aken, Albert Peterslei 58, 2920 te Kalmthout
Tel.: 03 666 70 35 of GSM 0477 31 85 35
Reservering en Informatie: Mevr. E. Van der Kaden,
Karmelietenhof, Grotesteenweg 648 / gebouw D- 003 - 2600 Berchem
emmavanderkaden@skynet.be / Tel.: 03/666.07.44 / GSM 0478/34.65.56.

U kunt tot 12 november € 10,= storten op rek.nr: 733-0481040-47, t.a.v. E. van der Kaden, Berchem.
de toegangskaart ligt dan een half uur voor aanvang van het concert bij de kerkingang.

Adres:
Sint-Josefkerk aan de Sint-Joseflaan 2 te Heide-Kalmthout
Plaats:
Kalmthout (Boek overnachting in Kalmthout)
Dagje uit in Antwerpen | Activiteiten Antwerpen

Provincie:
Antwerpen

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Nederlandse concertzanger Dr. Pieter Vis, bas-bariton. Ensemble Voces Aequales o.l.v. de sopraan Cristel De Meulder. recitant: Mia Van der Veken; Bob Van de Velde, bassethoorn, Kris Meirsman, fluit, Hanna Grociak, harp, en Guido Van der Veken, orgel.

Entreeprijs:
€ 12,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
ITS-symbool:
Ja
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.elzavisdeclercqstichting.nl
Email adres:
emmavanderkaden apenstaartje skynet.be
Meer concerten:
Alle concerten van Dr. Pieter Vis, bas-bariton.
Telefoon:
Tel.: 0032-+3/666.07.44 / GSM 0032 + 478/34.65.56.

Kaarten:
Voorverkoop vanaf 1 oktober 2010 tot 12 november toegangskaart € 10,= p.p. Aan de kerk € 12, =.

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2010-10-08 10:21:48

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar