Christelijke Muziek & Concertagenda

Petite Messe Solennelle - Gioacchino Rossini Utrecht, Utrecht


Naam:
Petite Messe Solennelle - Gioacchino Rossini
Datum:
19 november 2017

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:30u
https://www.youtube.com/watch?v=UILEK_KC9eA
Beluister geluidsfragment
Omschrijving:

Graaf Michel-Frédéric Pillet-Will vroeg in 1863 aan componist Gioacchino Rossini om een Mis te schrijven bestemd om vertolkt te worden in de privé kapel van zijn Parijse woning. Rossini was toen 72 jaar oud en al een beetje ‘der dagen zat’. Maar hij stemde toe.
Die mis was het eerste grote werk na ruim dertig jaar. Een beroemde, gevierde 37-jarige componist, met meer dan 40 opera's op zijn naam, waaronder zijn laatste meesterwerk, Guillaume Tell, die er in de kracht van zijn leven in 1829 plotsklaps de brui aan geeft! Er werden verschillende oorzaken voor die inertie genoemd, zoals financiële perikelen, fysieke problemen en depressies. Vaststaat dat hij niet gezond was en er ook psychisch niet goed voor stond, al blijft het tijdsverloop onduidelijk
Op zoek naar betere artsengaan Rossini en zijn vrouw in 1854 vanuit Italië naar Parijs en daar fleurde de componist helemaal op. Zijn gezondheidstoestand ging met rasse schreden vooruit, hij kreeg er weer zin in, huurde enthousiast een woning in Parijs en liet zich een villa bouwen in de voorstad Passy (waar hij in 1868 overleed). Zijn Parijse salon groeide uit tot een belangrijke ontmoetingsplaats, met name voor 'gelijkgezinden' zoals componisten en musici.
Het leidt geen twijfel dat de grote operacomponist zich in zijn nadagen met liefde op deze mis heeft gestort en met een rijkdom aan kleuren en een dusdanig gevarieerd scala aan expressieve mogelijkheden dat het onderscheid tussen oratorium en opera veelvuldig wegvalt. Wonderlijk is dat Rossini erin is geslaagd om niet-schoolse fuga's te schrijven, terwijl hij naar eigen zeggen daarvoor voldoende 'onderbouw' miste. Zo is de op twee thema's gebouwde 'Et vitam venturi' majeur-fuga hecht gestructureerd en van ingenieuze versieringen voorzien, het stemmenweefsel zo helder als glas, in krachtige op- en neerwaartste toonladders die de aandacht gevangen houden. Hier is een componist aan het woord die niet alleen melodische schoonheid heeft te bieden, maar ook vooruitstrevende chromatiek en harmonische oorspronkelijkheid. Maar ook een componist die zijn operaverleden niet van zich af kón schudden, zoals in de tenoraria 'Domine Deus' die een waardige plaats in een al even waardige opera niet zou misstaan. De tempoaanduiding voor het schitterende Credo is hoogst origineel: Allegro cristiano! Een fraai staaltje a-cappellazang krijgen we in het slotdeel, het Agnus Dei voorgeschoteld, waarin de drievoudige oproep tot vrede van de alt door het onbegeleide koor wordt beantwoord en Rossini een sfeer weet op te roepen die in een klooster niet zou misstaan
Op de laatste bladzijde van de partituur noteerde hij: “Bon Dieu – La voilà terminée, cette pauvre petite messe – Est-ce bien de la musique sacrée que je viens de faire ou bien de la sacrée musique? J’étais né pour l’opéra buffa, tu le sais bien! Peu de science, un peu de de coeur, tout est là. Sois donc béni, et accorde moi le paradis.”
"Lieve Heer, voilà, nu is deze arme kleine mis klaar. Is het werkelijk sacrale muziek of vervloekte muziek? Ik ben voor de opera buffa geboren, dat weet u best! Een beetje techniek, een beetje ziel, dat is alles. Welnu, wees geprezen en verleen mij toegang tot het paradijs."
De mis werd een groot succes, bedoeld voor de kleine huiskapel, dus voor een kleine bezetting geschreven. Maar al snel kwam de mis uit de kapel en veroverde de concertzalen.
Als begeleiding van het kleine koor en de solisten schreef Rossini een piano en een harmonium voor. Voor meer instrumenten was er in de kapel geen plaats.
Nog minder plaats neemt een accordeon in. Maar dit instrument , dat volgens hetzelfde principe werkt als een harmonium, kreeg rond 1860 pas zijn echte vorm en Rossini kon het toen dus nog niet goed inpassen. Bij het concert in de Wilhelminakerk kunt u gaan horen wat Rossini misschien ook graag had gehoord! Komt u luisteren en oordeel!
Het tweede concert in de reeks WilhelminakerkConcerten van het seizoen 2017/2018 wordt gegeven door het Leeuwenbergh Vocaal Ensemble, bekend van prachtige concerten in Gasthuis Leeuwenbergh in Utrecht.
De WilhelminakerkConcerten worden telkens op de derde zondag van de maand gehouden van 16.00 tot 17.00 uur. Na het concert is er gelegenheid tot napraten met een drankje. Het is gratis, maar na afloop kunt u een bijdrage geven ten bate van het kerkgebouw.
Het Leeuwenbergh Vocaal Ensemble met dirigent Roel Vogel is een projectkoor dat voor concerten in het verleden in diverse samenstellingen optrad. Als 8-stemmig ensemble in een Stabat Mater van Emanuele d’Astorga, als vrouwenensemble in het Stabat Mater van Pergolesi, als groot ensemble in het Deutches Requiem van Johannes Brahms. En in werken van o.a. Vaughan Williams, JS Bach, Poulenc, Samuel Barber, Naji Hakim en Mendelssohn. Dirigent Roel Vogel is in Utrecht ook dirigent van de ‘Utrechtse Oratorium Vereniging’ en het ’ Klein OperaKoor Wilhelminapark’.
Verder werken mee aan deze bijzondere uitvoering:
Sopraan Eva Schuurman, alt Olga Werner, tenor Erik Janse, bas Evert Jan Nagtegaal, accordeon Hans van Schuppen, piano Reinder Mulder.
Rossini zelf noemde zijn Petite Messe Solennelle spottend een ‘ouderdomszonde’, maar wij weten beter: het is niet voor niets al ruim150 jaar het lievelingswerk van talloze koorliefhebbers.
De kapel in Parijs wordt nu de Wilhelmina-kerk in de stad- Utrecht.

Adres:
Wilhelminakerk - Utrecht- Hobbemastraat
Postcode:
3583CW
Plaats:
Utrecht (Overnachten in Utrecht)
Dagje uit en overnachten in Utrecht | Uitkalender Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden
Anders:
Benefietconcert voor Wilhelminakerk

Uitvoerenden:
Sopraan Eva Schuurman, alt Olga Werner, tenor Erik Janse, bas Evert Jan Nagtegaal, accordeon Hans van Schuppen, piano Reinder Mulder.
Leeuwenbergh Vocaal Ensemble
Roel Vogel dirigent

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.wilhelminakerkutrecht.nl
Email adres:
ceni apenstaartje wilhelminakerkutrecht.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Leeuwenbergh Vocaal Ensemble.
Telefoon:
030 252 1445

Kaarten:
collecte na afloop

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2017-10-10 15:10:26

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.