Christelijke Muziek en Concertagenda

Orgeldag: Speel zelf op een historisch orgel

Honderden kerken openen hun deuren

Van onze redacteur Redmar Smit

06-04-13

Een hele dag in het teken van het orgel! Orgelliefhebbers kunnen zich tijdens de traditionele Orgeldag Noord-Nederland op 11 mei uitstekend vermaken.

Meer dan honderd kerken in Groningen, Friesland en Drenthe openen hun deuren. Door de kerken klinken de volle klanken van de veelal historische orgels.

Het Hinszorgel in Leens (Bron foto: Stichting Hinszorgel Leens)

Elk jaar anders

Stichting Hinszorgel Leens organiseert de dag. De eerste editie begon als Open Orgeldag in 1977 Leens. Door het succes groeide dit snel uit. Elk jaar openen weer andere kerken de deuren. De Orgeldag blijft daarmee steeds vernieuwend. Dit jaar doet het gerestaureerde Schnitger/Frevtagorgel uit 1793 van de hervormde kerk te Zuidhorn voor het eerst mee. Ook is het door Petrus van Oeckelen in 1874 gebouwde orgel in de voormalig hervormde kerk van Oosteinde (Roodeschool) van de partij. In 2012 werd het Ademaorgel in de St.-Willibrorduskerk van Kloosterburen gerestaureerd. Het resultaat kan dit jaar bezichtigd worden. Traditiegetrouw is de werkplaats van Mense Ruiter Orgelmakers in Zuidwolde geopend en te bezichtigen.

Speel zelf!

De kerken zijn open van 10:00 tot 16:00 uur. Deelnemers mogen een halfuur op het orgel spelen. Aanmelden kan alleen telefonisch op 22-24 april, ’s avonds tussen 19:00 en 21:00. Dit kan via het telefoonnummer van Stichting Hinszorgel Leens, 06-57615209. De kosten zijn € 17,50, ongeacht het aantal orgels dat men wil bespelen.

Orgelconcert

Om 17:00 geeft Peter Westerbrink, organist van de Der Aa-Kerk te Groningen een concert in de Petruskerk in Leens. Voorafgaand wordt de nieuwste cd van het Hinszorgel in Leens gepresenteerd: ”Een trotsche vertoning” door Peter Westerbrink.

Kijk voor een overzicht van de deelnemende kerken en orgels op de website van Hinszorgelleens.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

willemjan van stijn - wo 12-06-13 16:54:09
ik wil graag weten waar je kan spelen. ik belt uw vanavond 21:00


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Ede. Zoek tips voor een dagje uit in Gelderland.

 Laatst gewijzigd: 06-04-13 - Geplaatst: 06-04-13