Christelijke Muziek en Concertagenda

Inspirerende paasconcerten in Het Concertgebouw

Top3 paasconcerten

Van onze redacteur Redmar Smit

07-03-13

Pasen komt weer rap dichterbij en dat betekent veel mooie en inspirerende concerten. CCAgenda maakt een Top3 van paasconcerten.

1 Matthäus-Passion

Wie kent het niet? Het is één van de beroemdste werken van Bach: de Matthäus-Passion. Het is ondertussen een jaarlijkse traditie geworden om dit mooie stuk op te voeren in Het Concertgebouw. De jarenlange ervaring van Pieter Jan Leusink met jongensstemmen vormt een bijzondere expertise voor de uitvoering van dit meesterwerk. Elk jaar bezoeken ongeveer 25000 liefhebbers zijn gepassioneerde vertolking met The Back Choir & Orchestra of the Netherlands. The Bach Orchestra of the Netherlands speelt op authentieke instrumenten uit de tijd van Bach en behoort tot de top van de barokorkesten. Met een zorgvuldige keuze van steengoede internationale solisten wordt het een boeiend geheel. Het grote succes gaat ook dit jaar weer door. Mis dit niet!

2 Passie-uitvoering Golgotha

Frank Martin staat dit keer centraal in het weekend voor Pasen bij de jaarlijkse passie-uitvoering van het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO). In 2009 blies het KCO nieuwe adem in de Passie traditie met een moderne uitvoering van James MacMillan. Deze werd door veel liefhebbers positief ontvangen. Dit jaar wordt de vernieuwing voortgezet met Martins Golgotha, een première van de KCO met een Nederlands tintje. Frank Martin is een Zwitser maar verhuisde in 1946 naar Nederland. Voor Golgotha liet liet hij zich inspireren door zijn grote voorbeeld Bach en de tekening 'De drie kruizen' van Rembrandt. De cast is volledig nieuw: de dirigent en ook de solisten maken hun debuut bij het orkest, maar de grote koorpartij wordt nog steeds verzorgd door het Groot Omroepkoor.

3 Meezingconcert Matthäus-Passion

De Matthäus-Passion van Johann Sebastian is de ultieme passiemuziek. Muziek die inspireert en raakt en die je geheugen niet zo makkelijk meer verlaat. In de geschiedenis zijn er velen vertolkingen geweest van het muziekstuk, de muziek is algemeen bekend. Zelfs wie niet jaarlijks een complete uitvoering bezoekt kan vast veel koralen meezingen tijdens de Meezing Matthäus-Passion! En dat mag! De teksten worden voorafgaand aan het concert gegeven. Velen stemmen zullen die avond klinken. Zing je mee?

Kijk voor meer uitvoeringen van de Matthäus-Passion of de Passie op de website van Het Concertgebouw.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Ede. Zoek tips voor een dagje uit in Gelderland.

 Laatst gewijzigd: 07-03-13 - Geplaatst: 07-03-13