Christelijke Muziek en Concertagenda

Gratis orgelconcerten in Den Haag

Zomerserie op het Bätzorgel

Van onze redacteur Grytsje Anna Pietersma

07-07-12

De Lutherse Kerk in Den Haag heeft een orgel in huis om trots op te zijn. Het internationaal bekende Bätz-orgel kent een speciale klank. Wie deze klank wil beluisteren moet een binnenkort zaterdag vrijmaken. Deze maand organiseert de kerk namelijk gratis orgelconcerten.

Alle zaterdagen in juni trakteert de Lutherse Kerk iedereen op een gratis orgelconcert. Iedere zaterdag is er een andere organist die het beroemde Bätz-orgel mag bespelen. Allen brengen ze prachtige muziekstukken ten gehore: van Bach en Mendelssohn tot Denis Bédard en Psalmvariaties van Feike Asma. Ieder concert begint om 12:45 uur en is gratis te bezoeken.

Bätz-orgel

De familie Bätz, oorspronkelijk van Duitse afkomst, was een echte orgelbouwersfamilie. Johann Heinrich Hartmann Bätz was de eerste die zich in 1793 als zelfstandig orgelbouwer in Utrecht vestigde. Zijn nakomelingen zetten het bedrijf voort en maakten orgels van hoge kwaliteit, befaamd om hun bijzondere klank. Behalve in de Lutherse Kerk in Den Haag zijn er door heel Nederland nog Bätz-orgels te vinden. Bijvoorbeeld in de Dom te Utrecht. En in de Gotische Zaal van het gebouw van de Raad van State pronkt eenzelfde orgel.

Zomerserie

De gratis zomerconcerten in de Lutherse Kerk in Den Haag starten op zaterdag 7 juli. Organist Aarnoud de Groen trapt de serie af met werk van Bach, Mozart en Denis Bédard. Gerard Legierse, Jan van Wingerden, Aart Bergwerff volgen hem in de zaterdagen daarna. Kijk hier voor alle gratis orgelconcerten in de Lutherse Kerk.


 Laatst gewijzigd: 07-07-12 - Geplaatst: 07-07-12