Christelijke Muziek en Concertagenda

Organist John Proputius viert jubileum

Veertigjarig jubileum tevens afscheidsconcert

Van onze redacteur Joëlle Kole

27-10-10

De bekende organist John Propitius geeft dit weekend een concert in de Bovenkerk in Kampen. Een bijzonder concert, want hiermee viert Propitius zijn veertig jarig jubileum als organist.

Avondvullend concert

Propitius wordt geroemd om zijn bezielende orgelspel. In zijn improvisaties van psalmen en geestelijke liederen volgt hij nauwgezet de teksten. Soms virtuoos, soms verstild, maar vooral passend bij het lied. Veertig jaar geleden werd hij benoemd als organist van de Nederlands Hervormde Calvijnkerk te Baarn. Om dat te vieren is er vrijdagavond 29 oktober een avondvullend concert in Kampen. Veel musici waarmee Propitius in zijn lange carrière mee samenwerkte zijn deze avond onderdeel van het programma.

Afscheid als organist

Het concert is niet alleen ter ere van het jubileum. John Propitius moest vorig jaar december stoppen met het geven van orgelconcerten wegens gezondheidsklachten. Dit jubileumconcert is daarom ook een afscheidsconcert als organist. Dirigeren blijft hij wel doen. Of de organist zelf achter het orgel plaatsneemt weet hij nog niet. In de nieuwsbrief op zijn website schrijft Propitius: "Tijdens het concert zal pas duidelijk worden, of ik alleen als dirigent optreed, of toch ook nog achter de klavieren van het Hinsz-orgel plaats neem. Het een en ander hangt af van het moment. Als het aan mij ligt: ik wil dolgraag. Alleen: het moet wel kunnen en dat is iets wat ik niet zelf in de hand heb en tijdens het concert pas zal weten."

Kaarten aan de deur

Het concert in de Bovenkerk in Kampen is op vrijdag 29 oktober 2010 en begint om 20.00 uur. Kaarten voor de avond zijn alleen aan de deur verkrijgbaar voor €7,50. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Er zal een jubileumboek liggen waarin bezoekers een reactie achter kunnen laten.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Kampen. Zoek tips voor een dagje uit in Overijssel.

 Laatst gewijzigd: 27-10-10 - Geplaatst: 27-10-10