Christelijke Muziek en Concertagenda

Grote variatie op Internationaal Orgel Festival

Haarlem vult zich met orgelklanken

Van onze redacteur Johannes Baas

10-07-08

Haarlem staat van 12 juli tot 2 augustus in het teken van een toonaangevend orgelfestival. Het Internationaal Orgel Festival Haarlem biedt een onderscheidend programma met klassieke- en hedendaagse concerten.

Eerste Orgeldag

Op 12 juli wordt 'afgetrapt' met de eerste Haarlemse Orgeldag in de Grote of St. Bavokerk van Haarlem. Er zijn gratis orgelconcerten op tien locaties in de stad en er is een orgelspeurtocht voor kinderen in de St. Bavokerk. Verder is het mogelijk om het carillon in de kerktoren te bezoeken. 's Avonds is het officiƫle openingsoncert. Organist Leo Doeselaar voert een bewerking van 'Ein Deutsches Requiem' (Brahms) uit, samen met het Brabant Koor, onder leiding van Klaas Stok.

Vernieuwing

Het twee-jaarlijkse festival wordt voortdurend inhoudelijk vernieuwd. Het programma biedt dit jaar klassieke- en hedendaagse concerten, het Improvisatieconcours, lezingen, en carillonconcerten. Ook zijn er interpretatieconcerten rond werk van Messiaen en Sweelinck, waarbij musici na afloop met elkaar en publiek zullen discussiĆ«ren. Aansluitend op het Improvisatieconcours vindt de Zomeracademie plaats. De Zomeracademie staat open voor professionele organisten en bijna afgestudeerde orgelstudenten. Het is de plek voor jonge musici die zich in hun vak willen verdiepen. 

Kortom, een uiterst gevarieerd programma tijdens het Internationaal Orgel Festival. Kijk op organfestival.nl voor de totale programmering en prijzen.

'Ein Deutches Requiem'

 

Kijk hier een deel van een uitvoering van 'Ein Deutches Requiem', een meesterwerk van Brahms

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Haarlem. Zoek tips voor een dagje uit in Noord-Holland.

 Laatst gewijzigd: 10-07-08 - Geplaatst: 10-07-08