Christelijke Muziek en Concertagenda

Gelredome ondersteboven op jongerendag

EO Jongerendag ook dit jaar groot succes

Van onze redacteur Kobus Post

17-06-08

Arnhem – De EO Jongerendag 2008 zette ook dit jaar het Gelredome in Arnhem letterlijk op zijn kop. Zo’n 30.000 jongeren kwamen afgelopen zaterdag bij elkaar om met elkaar 'Ondersteboven' te zijn. Gepassioneerde sprekers, enthousiaste jongeren en spectaculaire optredens van onder andere Delirious? maakte van deze editie van de jongerendag een groot succes. En niet alleen binnen het stadion was er wat te doen. Ook buiten het stadion stonden verschillende stands waar van alles te beleven was.

Presentator Manuel Venderbos presenteert de jongerendag voor het eerst dit jaar. Hij neemt het stokje over van Frank van der Velde die, toch onverwacht, eerder dit jaar aangaf te stoppen met het presenteren van de dag. Een presentatorswitch met veel ophef, zoals met het vertrek van Bert van Leeuwen 5 jaar geleden, zat er dus niet in.

Nieuwe weg

De openingsact, die in de weken voor de EO Jongerendag in de top 100 terecht kwam door de vele downloads, is spectaculair. De act bestaat uit veel dans en muziek vanuit verschillende invloeden. Het lijkt er op dat de EO een nieuwe weg inslaat met het openen van de jongerendag, want vorig jaar werd er ook een dergelijke act opgevoerd. Na de opening wordt de dag door middel van een gebed dat Manuel uitspreekt opgedragen aan God.

History Maker

De Canadese band Starfield treedt dit jaar voor het eerst op op de EO Jongerendag. Tussen de liedjes door spreekt zanger Tim Neufeld het publiek toe: "het gaat om God en alleen om zijn eer. Vergeet dat niet!" Eén van de optredende bands uit een heel ander genre is Spacifix. De teksten van de Nieuw-Zeelandse band zijn niet uitgesproken christelijk, maar zij willen juist door een christelijke levensstijl laten zien wat God voor hen betekent. Er komen tijdens het optreden dan ook een heel aantal seculiere liedjes voorbij. Spacifix valt minder in de smaak bij het publiek dan Starfield en Delirious?, die ook dit jaar niet kan ontbreken. Het lijkt wel of het publiek vooral op dit optreden heeft gewacht, want bij de eerste tonen stroomt het hele stavak bij het podium vol. Delirious? weet het publiek direct aan het springen te krijgen, maar tegelijkertijd knielt Martin Smith ook neer in aanbidding. De band speelt wat onbekende nummers, maar natuurlijk kan klassieker History Maker niet uitblijven. Het publiek geniet zichtbaar van het concert. Kennelijk hebben de geluidstechnici dat ook door want de volumeknop wordt flink omhoog geschoven.

Majesty

Kees Kraayenoord is één van de sprekers van de dag. Kees vertelt in zijn praatje de gelijkenis van de verloren zoon in eigen woorden. Vervolgens past hij dat toe op zichzelf en het publiek. In zijn conclusie laat Kees het lied Majesty zingen door Martin Smith, de zanger van Delirious?. Het lied gaat over terugkomen bij God. Een andere spreker is Bram Rebergen. Aan de hand van een kribbe die hij op het podium heeft laten zetten vertelt hij dat God ondersteboven is van zijn Zoon, zijn kind. Als jij zijn kind bent, is Hij ondersteboven van jou. "Het kan gewoon niet dat, als iemand tegen je zegt: 'Ik hou van jou!', je dat gewoon koud laat, dat kán niet!" vertelt Bram.

Ronduit Praise Band

Elk jaar vaste stek op de jongerendag: de Ronduit Praise Band. Zij vullen, tussen de optredens en sprekers door, de dag op met hun opwekkingsmuziek. Aanbiddingsleider Steven van Kranenburg legt er het nodige enthousiasme in en probeert zo het publiek wat los te krijgen. Alleen met de wat snellere nummers doet het publiek aardig mee, maar Steven krijgt ze niet zo uitgelaten als tijdens de optredens van de buitenlandse bands.

Gevarieerd programma

Met het zeer gevarieerde aanbod aan optredens en sprekers was de EO Jongerendag ook dit jaar zeker een succes en de moeite waard. Niet alleen het binnenprogramma was interessant, maar ook buiten, rondom het stadion, was genoeg te doen. Al met al een dag die met recht elk jaar terugkomt en elk jaar door ruim 30.000 bezoekers bezocht wordt. Het programma van dit jaar belooft veel voor dat van volgend jaar.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

urbanner - zo 09-11-08 16:37:54
ik wil dat de zweedse band NARNIA een keer komt optreden op de eo jongerendag, dit is echt een hele gaafe band, ik ken ze sinds vorig jaar toen ik naar hun optreden op flevofestival ging. hele goeie teksten en hele goeie muziek dus het zou echt tof zijn als die nog eens op het eo jongerendag kwamen groetjes boaz


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Arnhem. Zoek tips voor een dagje uit in Gelderland.

 Laatst gewijzigd: 19-06-08 - Geplaatst: 17-06-08