Christelijke Muziek en Concertagenda

Van priester tot popster

Noord-Ierse geestelijken tekenen platencontract

Van onze redacteur Frederike Hessing

02-05-08

Priesters die popsterren worden. Het gebeurt niet vaak, maar wel bij het trio The Priests. Vorige week ondertekenden de drie Noord-Ierse priesters een platencontract ter waarde van 1,2 miljoen euro bij Sony BMG. Hun debuutalbum 'The Priests' komt uit in november.

Eugene O'Hagan (48 jaar), zijn broer Martin O'Hagan (45 jaar) en hun schoolvriend David Delargy (44 jaar) waren blij verrast door het aanbod van platenmaatschappij Sony BMG. Na goedkeuring van hun bisschop ondertekenden de priesters het platencontract op de trappen van de Westminister Kathedraal in Londen. Op het debuutalbum 'The Priests' komen delen van de Latijnse mis, traditionele hymnen zoals het 'Ave Maria' en operaklassiekers te staan. De opbrenst van de cd gaat naar goede doelen.

Ontdekt

De katholieke vaders zijn begin dit jaar ontdekt door Sony BMG. De platenmaatschappij was op zoek naar zangers voor een cd met muziek op basis van een Latijnse mis. Ierland leek de meest geschikte plek om de zoektocht te beginnen en daar kwam Sony BMG het trio The Priests tegen. Op verzoek van het platenlabel maakten de Noord-Ierse geestelijken een demo en Sony BMG was meteen verkocht. “Hun stemmen zijn geweldig. Ik ben ontzettend enthousiast. Ze zullen geweldige wereldberoemdheden worden” aldus de platenbaas van het label, Nick Raphael tegen het Amerikaanse Katholieke Persbureau (CNA).

Speciale Clausule

Het platencontract heeft een speciale clausule die de drie priesters in staat stelt het werk in hun parochies te blijven doen. Het trio kan bijvoorbeeld een promotietoer voor het debuutalbum onderbreken, om een huwelijksinzegening of begrafenis te leiden. Ook hoeven de zangers geen activiteiten te doen die in strijd zijn met hun geloof. “Ons werk betekent erg veel voor ons. We zijn in de eerste plaats priesters. Ons werk zal de kern van onze plannen zijn”, verklaart vader Martin O'Hagan tegen de Engelse krant the Daily Telegraph.

'Holy, holy, holy'

Het drietal leerde elkaar kennen op de middelbare school St. MacNissi's College in Noord-Ierland. Daar kregen de jongemannen de bijnaam 'Holy, holy, holy' omdat ze alle drie hetzelfde beroep ambieerden. De vrienden vervolgden hun studie aan het Ierse priestercollege in Rome, waar ze zangles kregen en in het Vaticaankoor zongen. Terug in Ierland vormden de kersverse priesters voor het eerst het zangtrio The Priests met ieder een eigen parochie. Eugene O'Hagan is nog steeds geestelijke in Ballyclare, zijn broer Martin dient in de parochie van Cushendun en hun jeugdvriend Delargy staat in Hannahstown. Het platencontract verandert daar niets aan. Zoals Deglary het omschrijft tegen the Daily Telegraph. “Ik denk dat we stevig met beide benen op de grond blijven staan. We zullen ervoor zorgen dat we het niet te hoog in onze bol krijgen.”

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda


 Laatst gewijzigd: 02-05-08 - Geplaatst: 29-04-08