Christelijke Muziek en Concertagenda

Irma presenteert veelbelovend debuutalbum

Van onze redacteur Antoinet van Kessel

29-04-08

REPORTAGE - Het was lang wachten op haar eerste album maar op 25 april was het dan zover. In het Edese Cultura presenteerde de 25-jarige Irma Dam haar debuutalbum FIND ME. Haar talent werd negen jaar geleden al opgemerkt in de Soundmixshow en dit presentatieconcert bevestigt alleen maar dat ze een groot vocaal talent is. Haar sound en performance onderscheiden zich van het huidige christelijke aanbod en dat is haar kracht. Liefhebbers in Duitsland en Amerika zijn al onder de indruk, nu is het afwachten hoe de Nederlandse markt reageert.

Cultura vertoonde nog een aantal lege plekken en dat was vooral jammer voor de mensen die verstek lieten gaan. Irma's enthousiasme was er in ieder geval niet minder om. Vanaf de eerste noot ging ze er vol tegenaan en wist te imponeren met haar ballads en rocknummers. De avond startte met een remixversie van het titelnummer Find Me in combinatie met een dansoptreden dat helaas niet helemaal goed uit de verf kwam. Om de spanning nog wat op te bouwen werd de zaal vervolgens verlicht en verwarmd door een heuse vuurshow. Na een film die terugblikte op de niet geringe muzikale prestaties tot nu toe verschenen Irma en haar vijfkoppige band op het podium.

Eerste exemplaar

Voor de pauze zong Irma de rustige nummers van haar cd. Haar vorig jaar op single uitgebrachte songs kwamen voorbij net als het prachtige Chosen en All we need to know. Tussendoor glibberde ze op haar hakjes van het podium om haar kleine nichtje een knuffel te geven. Speciaal voor haar schreef ze een aantal jaren geleden Little You. Presentator Bram Rebergen onderbrak het programma om de Engelse tekstschrijver Bruce Smith op het podium uit te nodigen. Naast Ralph van Manen en Chris Eaton werkte hij samen met Irma aan de teksten voor het album en bood haar het eerste exemplaar van Find Me aan.

Sound en inhoud

Alle registers gingen na de pauze open voor de rockkant van het album. Duidelijk meer zichzelf in haar outfit ging Irma helemaal los. Keer op keer wist ze te boeien met sound én inhoud. Als zangeres schroomt ze niet om de persoonlijke emoties achter de teksten te delen met de aanwezigen. Find Me en Don't You Ever Listen knalde erin en ook de covers van de Newsboys kregen de handen op elkaar. Het nummer Never Gonna Give Up On You zal binnenkort door een Amerikaanse maatschappij als single uit gebracht worden in de USA. Irma besloot de avond met For Better Or For Worse. Qua inhoud vertolkte dit lied de lastige momenten rond de productie van het album, qua uitvoering was het een van de hoogtepunten van de avond.

Hooggespannen verwachtingen

Aan de presentatie kan nog gesleuteld worden maar aan Irma zelf zal het niet liggen. Van de eerste tot de laatste noot wist ze de aandacht van het gemêleerde publiek vast te houden. Irma Dam heeft de potentie om in én buiten de christelijke muziekwereld bekend te worden, de komende tijd zal leren of dat gaat lukken.

Foto's: Peter van Vught.

 Laatst gewijzigd: 29-04-08 - Geplaatst: 28-04-08