Christelijke Muziek en Concertagenda

Spetterende psalmen in Tivoli

Psalmen voor Nu live beter dan op CD

Van onze redacteur Kobus Post

26-04-08

VERSLAG - Vrijdagavond 25 april was het zover. In Tivoli, het poppodium van Utrecht, vond het vierde concert in de reeks presentatieconcerten van Psalmen voor Nu plaats. De tour is, zoals elk jaar, bedoeld als presentatie van de nieuwe CD van Psalmen voor Nu. Dit jaar komt het vierde album aan bod, met als titel: Geen Woord Te Veel. Volgens veel aanwezigen "was het concert beter dan de CD."

En terecht, de Psalmen voor Nu live band zette deze avond een spetterend concert neer, met enkele verrassende wendingen die bij het publiek goed in de smaak vielen. Centraal stonden de gaven van God. God helpt zijn volk, maar soms alleen wanneer zij daarom vraagt. Leadzanger Sergej Visser laat van tevoren alvast fijntjes weten dat zowel de kortste als de langste psalm ten gehore zal worden gebracht. Gekscherend voegt hij toe: "Ik zeg alleen niet welke dat zijn." Allerlei factoren zorgen er voor dat het hele concert, volgens veel aanwezigen, beter is dan de CD. De goede sfeer in Tivoli, waardoor iedereen met elkaar zichtbaar van de liederen geniet, speelt daarbij een grote rol.

Ook genieten van de Psalmen voor Nu live band? Het kan nog in Zwolle en Groningen!

God helpt

Na psalm 13 stelt Sergej de nieuwkomer voor. Eline staat tijdens deze tour voor het eerst op het podium. Samen met Sergej verzorgt ze de hoofdzang van het concert. De volgende psalm komt weer van de laatste CD, psalm 120: Vrede ver te zoeken. Deze psalm verwoordt, geheel in het thema van het concert, hoe de dichter tot God roept om bescherming. God helpt hem en werkt de vijanden tegen. De helpende hand van God komt ook weer terug in de psalmen die er op volgen, psalm 16 en 30. Psalm 16 laat zien hoe de dichter om hulp roept naar God. Psalm 30, die ook op de vierde CD staat, is een lofprijzing aan God omdat Hij de dichter gered heeft uit zijn benauwdheid.

Bedevaart

In de complete reeks van 150 psalmen worden er enkelen de bedevaartspsalmen genoemd. Dit zijn psalm 120 tot psalm 134. Deze psalmen werden gezongen door de pelgrims die naar Jeruzalem trokken. Psalmen voor Nu heeft ook enkele bedevaartspsalmen opnieuw uitgevoerd. Sergej vertelt lacherig vanaf het podium: "Maar als ze op bedevaart gingen mochten ze ook wel eens doorlopen." Na deze aankondiging zet de band psalm 121 in, Waar komt mijn hulp vandaan. Ook deze psalm verwoordt dat God hulp biedt aan zijn volk. Als de band het lied inzet begrijpt het publiek wat Sergej bedoelde met ‘doorlopen’. De band en de zangers hebben speciaal voor de live-uitvoering een nieuwe versie gemaakt die sneller en ritmischer wordt gespeeld. De psalm is in een compleet nieuw muzikaal jasje gestoken. De nieuwe versie valt goed in de smaak bij het publiek, zo blijkt uit de reacties in de zaal.

Actief

Wat opvalt is dat het publiek erg actief meedoet met het concert. Iedereen zingt goed mee. Voorin zit een heel aantal kinderen over de hele voorkant van het podium. Zij genieten zichtbaar van het concert. Tijdens de psalm, gelijknamig aan de laatste CD: Geen Woord Te Veel, gaat het publiek echt goed los en zingt en swingt iedereen naar hartelust mee. Iedereen geniet volop en de sfeer wordt er zo mogelijk nog beter op.

Langste psalm

Nadat de band psalm 58 heeft gespeeld, staat er nog een bekende psalm op het menu: psalm 84. Deze psalm laat zien hoe de dichter geniet van zijn aanwezigheid bij God en in Gods huis. Psalm 130 en psalm 82 zijn daarna aan de beurt. Psalm 130 roept de mensen op God te eren en psalm 82 roept de valse goden ter verantwoording. Zij moeten dan maar laten zien wat ze kunnen, als ze echt zo machtig zijn. Dan is het tijd voor de langste psalm, 119. Een koor loopt het podium op en begint met de ruim 25 minuten durende psalm. Alleen al in het boekje bij de CD beslaat de tekst van de psalm 6 pagina’s met 4 coupletten per pagina.

Zegen

Na psalm 119 is het concert bijna ten einde. Bij wijze van zegen aan het publiek speelt de band psalm 125: Wie op de Heer vertrouwt, staat als de berg van God. Na deze psalm dendert er een golf van applaus over de bandleden heen, die zij lachend in ontvangst nemen. Als toegift spelen zij ‘klassieker’ psalm 113 nog een keer: ‘Gods volgelingen moeten voor Hem zingen, vertel voortaan de goede dingen die Hij doet aan iedereen onder de zon. Want God is goed, hoog in de hemel, boven alle stervelingen.’ “Psalmen voor Nu is zó cool!” roept Sergej als twee meiden hem na afloop vragen hoe hij het werk vindt. Een bijzondere avond, gevuld met mooie liederen is ten einde. Psalmen voor Nu heeft inderdaad een spetterend concert neergezet die het publiek zeker nog lang zal heugen.

Psalmen voor Nu, live in Tivoli

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Utrecht. Zoek tips voor een dagje uit in Utrecht.

 Laatst gewijzigd: 28-04-08 - Geplaatst: 27-04-08