Christelijke Muziek en Concertagenda

Gitaarbundel voor geoefende gitaristen

Akkoorden evangelische liederen versimpeld

Van onze redacteur Frederike Hessing

23-04-08

Geen lastige gitaarakkoorden meer, althans voor de geoefende gitaristen. Voor de Evangelische Liedbundel is er onlangs een begeleidingsbundel voor gitaar verschenen. De bundel uit 2002 was vooral gericht op piano en orgel en daardoor relatief ingewikkeld voor mensen met een snaarinstrument.

Het Evangelisch Werkverband benaderde een aantal jaren geleden een aantal professionele musici, met de vraag of zij wilden meewerken aan een gitaarbundel. De vernieuwingsbeweging binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) had eerder al in 2002 een begeleidingsbundel voor de gemeentezang uitgebracht. De daarin staande arrangementen met vierstemmige orgelzetting bevatten vrij moeilijke akkoorden, die veel gitaristen niet gebruiken. Zo onstond de behoefte naar een speciale uitgave voor gitaar. De musici Frank den Bakker, Dingeman Coumou, Jurgen van Harskamp en Kees van Setten werkten na verloop van tijd ieder afzonderlijk aan het project. “Ik zelf was met mijn eigen werk binnen een half jaar klaar, dat was in 2005 of 2006. Het drukklaar maken van het boek kostte wat meer tijd”, veronderstelt gitarist en luitist Dingeman Coumou, die een behoorlijk deel van de arrangementen heeft geschreven.

Aanvulling

“De (tussen)akkoorden uit de bundel met de vierstemmige zetting voor orgel en piano, zijn zo simpel mogelijk gemaakt en flink gereduceerd”, zegt Dingeman Coumou. De musicus benadrukt dat de gitaarbundel is geschreven als aanvulling op het boek uit 2002. “De bundel moest simpel zijn, maar niet zo makkelijk dat hij niet met de vier-stemmige bundel kon worden gebruikt.”

Kleine groepen

De tekstbundel met gitaarakkoorden leent zich goed voor de begeleiding van kleine groepen. “Bijvoorbeeld op kampen, of tijdens Bijbelstudies als mensen spontaan wat willen zingen.” Op zichzelf staand is de nieuwe uitgave volgens Coumou niet geschikt voor de begeleiding in kerkdiensten, maar in combinatie met de vierstemmige bundel wel. “Voor grote groepen – zoals in kerkdiensten – is een wat meer gestructureerd arrangement nodig zoals in de bundel uit 2002. Als in een kerk bijvoorbeeld piano met gitaar wordt gespeeld, dan kan de pianospeler gebruik maken van de vierstemmige bundel en de gitarist kan de gitaarbundel erbij nemen. We hebben de arrangementen zo geschreven, dat dat goed op elkaar is afgestemd.”

Stap te ver

In eerste instantie was de begeleidingsbundel uit 2002 al bedoeld voor het spelen van piano of orgel in combinatie met andere instrumenten. In een gebruiksaanwijzing voorin het boek staat hoe gitaristen de liederen makkelijker kunnen spelen. “Daarvoor moeten muzikanten de akkoorden aanpassen. In principe is dat mogelijk, maar het is wel een stap. Voor veel gitaristen was dat een stap te ver”, aldus Coumou.

De gitaarbundel wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekencentrum. Het boek bevat 336 pagina's, met christelijke liederen als 'God is ons een toevlucht en sterkte', 'Create in me a clean heart' en 'Looft de Here mijn ziel'.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda


 Laatst gewijzigd: 24-04-08 - Geplaatst: 23-04-08