Christelijke Muziek en Concertagenda

Gebrek aan organisten geeft stof tot nadenken

Muzikaal symposium over organistentekort

Van onze redacteur Frederike Hessing

15-04-08

Een orgel zonder organist, het komt steeds vaker voor. Erdee Media Groep organiseert daarom een muzikaal symposium over het dreigende organistentekort binnen de kerken van de gereformeerde gezindte. Een onderzoek van het Reformatorisch Dagblad is de aanleiding voor het evenement.

Erdee Media Groep wil door het symposium gemeenten, kerkenraden, organisten en vooral jongeren aan het denken zetten over de zorgwekkende ontwikkeling. Het initiatief van het uitgeefbedrijf, dat zich richt op de gereformeerde gezindte, volgde op een onderzoek van het Reformatorisch Dagblad (RD). Uit het onderzoek bleek dat ook in reformatorische kring een organistentekort dreigt. Kort voor deze artikelenreeks concludeerde onderzoeksbureau Kaski dat over tien jaar PKN-kerken kampen met een gebrek aan kerkmusici.

Forumdiscussie

Het thema van het symposium is 'Gevraagd: organist (m/v)'. De organisten Peter Eilander, Chiel Jan van Hofwegen en Jaap Zwart, ds. A. A. Egas en ouderling/musicus D. van Luttikhuizen geven hun mening over de toekomst van de kerkorganist. RD-journalist Evert van Dijkhuizen zal de forumdiscussie leiden. De organisten vertellen voorafgaand aan de discussie kort iets over hun manier om een samenzang te begeleiden en er worden ook enkele psalmen gezongen.

Inmiddels hebben al ruim honderd mensen zich aangemeld. “De aanmeldingen lopen nog steeds, we verwachten dat er rond de tweehonderd mensen komen”, aldus Evert van Dijkhuizen.


Reacties

Of het Erdee Media Groep lukt om de belangstellenden aan het denken te zetten over het dreigende organistentekort, is volgens Evert van Dijkhuizen vooraf lastig te zeggen. “De artikelenreeks in de krant heeft wel reacties opgeroepen. Het blijkt dat het organistentekort nu al speelt in sommige gemeenten van onze achterban. In de toekomst blijven organisten nodig; alles wat daaraan kan bijdragen is mooi meegenomen.”

Belangstellenden kunnen zich voor het symposium op 26 april aanmelden. Het symposium begint om 13:00 uur en is om 16:30 uur afgelopen. De kerkdeuren van de Sint Maartenskerk te Zaltbommel zijn open vanaf 12:30 uur. De toegang is vrij.

 Laatst gewijzigd: 16-04-08 - Geplaatst: 15-04-08