Christelijke Muziek en Concertagenda

"Zing Psalm 43 bij dodenherdenking"

Dordtenaren starten actie om op 4 mei psalm te gebruiken

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

26-03-08

De Dordtse werkgroep 4 mei van de protestante Wilhelminakerk roept kerken op om zondag 4 mei de doden te herdenken met psalm 43. De initiatiefnemers vinden de psalm 'van diep religieuze betekenis en van groot historisch belang'.

Volgens de werkgroep is het de hoogste tijd om de 'vergeten psalm' een prominente plek te geven tijdens dodenherdenkingen. De werkgroep vindt dat de psalm  perfect past bij het thema mensenrechten. De organisatie stelt dat vers 1 direct verwijst naar de rechten van de mens, dit jaar het thema van dodenherdenking. Vooral de zinsnede 'Strijd voor mijn recht en maak mij vrij' duidt op de mensenrechten, aldus de werkgroep. De initiatiefnemers noemen de psalm van diep religieuze betekenis en van groot historisch belang.        

Executie

Psalm 43 was in 1941 achttien mannen tot troost bij hun executie. Op 13 maart werden vijftien mensen van de verzetsgroep de Geuzen en drie Amsterdamse februaristakers geëxecuteerd door de Duitse bezetter. Vlak voordat ze uit hun cel -het 'Oranjehotel'- werden gehaald, brachten zij voor hun opgesloten medegevangenen eerst het Wilhelmus ten gehore. Toen ze daarna in rijen opgesteld werden, in de gang van de  Scheveningense gevangenis, zongen de mannen psalm 43 vers 4: 'Dan ga ik op tot Gods altaren, tot God, mijn God, de bron van Vreugd'. Op weg naar de executieplek, de Waalsdorpervlakte bij Den Haag, klonk het met de dood voor ogen: 'Die na kortstondig ongeneugt, mij eindeloos verheugt'. De gefusilleerde verzetsgroep kreeg later bekendheid door 'Het lied der achttien doden',  het verzetsgedicht van journalist Jan Campert, de vader van dichter Remco Campert.             

Reacties

Ruim tien Dordtse kerken hebben al toegezegd de psalm op 4 mei te zingen. Ook uit andere delen van het land komen volgens de organisatie al positieve reacties binnen. De Wilhelminakerk in Dordrecht belegt op 4 mei een speciale dienst waarin de psalm centraal staat.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

hans berrevoets - wo 02-04-08 08:51:35
Op de website van de Nederlandse Raad van Kerken wordt nu ook de suggestie gedaan om op 4 mei psalm 43 een plek te geven. De inzet uit Dordrecht en in het bijzonder vanuit de Wilhelminakerk lijkt op landelijke schaal te zijn aangekomen.... (www.dewilhelminakerk.nl)


hans berrevoets - za 29-03-08 20:32:07
Het zou mooi zijn als mensen in hun plaats de kerken bewegen mee te doen met psalm 43 en dat bv op deze site doorgeven en ook aan www.dewilhelminakerk.nl in Dordrecht


rijk van de lagemaat - za 29-03-08 19:35:23
Eigenlijk zouden ALLE kerken van Nedeland deze psalm moeten zingen of eruit preken op 4 mei.


hans berrevoets - vr 28-03-08 08:11:26
Lees alles over de aktie om psalm 43 op de dag van de dodenherdenking overal te laten klinken op www.dewilhelminakerk.nl


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Dordrecht. Zoek tips voor een dagje uit in Zuid-Holland.

 Laatst gewijzigd: 06-06-12 - Geplaatst: 26-03-08