Christelijke Muziek en Concertagenda

Zeeland maakt zich op voor eerste Psalmzangdag

Eerste Zeeuwse Psalmzangdag in handen ds. Van Aalst

06-02-08

“Hoe lieflijk, hoe vol heilgenot, O HEER' der legerscharen God, Zijn mij Uw huis en tempelzangen.” Een treffende zin die gezongen word tijdens de eerste Zeeuwse Psalmzangdag op 23 februari. Mensen die met deze zin instemmen wacht iets moois in de Grote Kerk te Tholen. De organisatie verwacht zo'n zevenhonderd bezoekers.

Een kleine maand voordat het voorjaar begint is het dan eindelijk zover; Zeeland heeft zijn Psalmzangdag. Honderden Zeeuwen, en waarschijnlijk niet minder Zuid-Hollanders, begeven zich naar Tholen waar ze een middaglang hun geloof uiten door het zingen van de in 1773 op wijs gezette psalmen. Niet-ritmisch uiteraard, zoals in veel behoudende gemeenten in Nederland nog gebruikelijk is en niet zelden gepaard gaat met bovenstem. De middag krijgt vorm door thematische psalmzangblokken die inhoudelijk belicht worden door ds. Van Aalst, predikant van de Gereformeerde Gemeente van Klaaswaal.

Toepasselijk decor

De locatie is prachtig en doet je mischien zelfs een beetje in een échte tempel wanen. De Gotische kerk met spitse toren heeft een indrukwekkend interieur. Helder witgeplijsterde muren, een hoog middenschip met gewelven en aan weerszijden van het middengedeelte een zuilengallerij. Ook het Van Dam orgel is opvallend wit met gouden versieringen. Kortom een toepasselijk decor voor tempelzangen.

"Elk jaar een Psalmzangdag, dat is onze wens"

Het idee om een Zeeuwse Psalmzangdag te organiseren is ontstaan uit een jarenlange samenwerking van Concertorganisatie NHC (Naar het Concert) met organist Martin Weststrate. Er werd gezocht, zo verklaard NHC tegenover CCAgenda.nl, naar iets nieuws in Zeeland. Een psalmzangdag werd gekozen omdat daar, volgens de organisatie, behoefte aan is in Zeeland. Het is de wens van de organisatie om er een traditie van te maken, of zoals woordvoerder Arend-Jan Wielink het verwoordde “Elk jaar een Zeeuwse Psalmzangdag, dat is onze wens”. 

Psalmzangdag Kampen

Het lijkt warempel een heuse hype te worden, die psalmzangdagen. Nog geen jaar geleden maakte Overijssel een herstart door de draad weer op te pikken in Kampen en nu volgt Zeeland al. Of NHC zich geinspireerd weet door de activiteiten in de Hanzestad wordt bevestigd noch ontkent. Wel zegt de organisatie “geen kopie” te willen worden van de Psalmzangdag in Kampen. “Wij zijn daarom ook bewust niet in dezelfde regio gaan zitten”. Bij het samenstellen van het programma is Kampen niet als uitgangspunt genomen.

        

'Besloten feestje'

Het geld wat in de tempelschatkist komt, verworven door de collecte, gaat naar de Theologische school van de Gereformeerde Gemeenten. Het zou daardoor de indruk kunnen wekken van een 'besloten feestje'. Toch is dit niet het geval. “Of je nu Gereformeerde Gemeente bent, Hersteld Hervormd, PKN, Oud Gereformeerde Gemeenste etcetera, iedereen is van harte welkom”, geeft de organisatie te kennen, en voegt daar aan toe: “Het behoort tot de mogelijkheden dat wij deo volente een volgende keer een ander doel zullen aanwijzen, niet zijnde specifiek Gereformeerde Gemeenten.”

Concertinformatie

Voor wie zich op de Zeeuwse Psalmzangdag in het gezang, onder begeleiding van Martin Weststrate, wil mengen: Zaterdag 23 februari om 14.00 uur begint het en rond 16.15 uur is het afgelopen. Mensen die zeker willen zijn van een mooi plekje kunnen om 13.15 uur de deuren zien openzwaaien. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee. “Zeker voor de mensen die van ver komen is het fijn om even iets te nuttigen voordat ze weer naar huis gaan.” Ongetwijfeld doen velen dit laatste zingend van de gezongen psalmen 25, 84, 92, 94, 121, 122, 133, 143.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Kimberly van Dam - ma 19-05-08 16:25:03
Twas een prachtige middag....in tholen!!!



 Laatst gewijzigd: 11-02-08 - Geplaatst: 06-02-08