Christelijke Muziek en Concertagenda

Jubilate wil onderscheidend zijn

Scheurwater: mannenkoor verschilt door grootte, klankkleur en variatie

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

12-10-07

Een koor dat net even anders is dan de gevestigde mannenkoren. Johan Scheurwater, Cock Boon en Rene Vuijk uit Hendrik-Ido-Ambacht zijn momenteel bezig met de oprichting van 'Jubilate'. "We proberen een breed repertoire te zingen zonder de geijkte mannenkoorstukken."

Een groep jongemannen in de leeftijd van 18 tot en met 35 jaar zingt over niet al te lange tijd geestelijke liederen en klassieke koorwerken, althans, dat is de bedoeling. Johan Scheurwater, Cock Boon en Rene Vuijk uit Hendrik-Ido-Ambacht richten momenteel een klein mannenkoor op: Jubilate. Het koor moet een interkerkelijk koor worden, leden uit iedere plaats zijn welkom, aldus Scheurwater. “Tot nu toe hebben elf mensen zich aangemeld. We kunnen nog twee eerste tenoren, twee tweede tenoren, en een bariton gebruiken. Daarmee komt de bezetting op 16 man. We willen in principe op twintig leden uitkomen: van elke partij vijf. Van elke partij vier zou ook prima zijn.” Om op twintig leden uit te komen is er van elke partij nog een extra aanmelding nodig.

Nieuw jasje

Het koor, dat twee keer per maand zal oefenen in Hendrik-Ido-Ambacht, wil geen 'gewoon' mannenkoor zijn. “In onze regio zijn verschillende mannenkoren maar geen klein mannenkoor. We proberen ons te onderscheiden van andere mannenkoren door de grootte, de klankkleur en door de variatie aan te zingen stukken”, aldus Scheurwater. Onder leiding van de net aangetrokken dirigent Lennart Knops zingen de jonge mannen een voornamelijk Nederlandstalig repertoire, zegt de Ambachtenaar. “Psalmen en gezangen in een nieuw jasje. Let wel; geen modern jasje! Het zal herkenbaar zijn en blijven. Daar is toch de meeste interesse voor.” Ook klassieke koorwerken zullen bij tijd en wijlen uit de mannenkelen klinken.

Buitenland

Jubilate zal in heel Nederland concerten geven, belooft Scheurwater. Per jaar moeten er acht concerten plaats gaan vinden, mogelijk zelfs buiten de landsgrenzen. “We willen het Evangelie uitdragen door middel van zang. Daarnaast moet er niveau geleverd worden. We zullen proberen een breed repertoire op te bouwen zodat we een breed publiek kunnen trekken.”

Ook aanmelden voor Jubilate?

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Kees v/d brugge - do 04-10-07 21:40:27
ik sluit me bij jullie aan, geweldig idee!! het zou voor mij een half uurtje rijden zijn, en ik zit ook al op een ander koor, dus ik moet er nog even over nadenken.. denk.. denk.. ik heb nagedacht, ik doe het..! groetjes Kees


Jasper Noot - wo 03-10-07 23:05:05
Geweldig initiatief! Hopen dat wat ze voorstaan ook waarmaken! Die site is ook top! Ga zo door mannen, dan wordt het wat! Ik meld me aan! Jasper


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Hendrik-Ido-Ambacht. Zoek tips voor een dagje uit in Zuid-Holland.

 Laatst gewijzigd: 06-06-12 - Geplaatst: 02-10-07