Christelijke Muziek en Concertagenda

Dank aan de architect van de EO

Grootste Nederland Zingt-dag staat uitgebreid stil bij jubileum omroep

Van onze redacteur Antoinet van Kessel

23-04-07

“U zij de lof, de dank en eer”, zongen de meer dan 22.000 aanwezigen meerdere keren afgelopen zaterdag in het Gelredome. De grootste Nederland Zingt-dag had als thema ‘Wij danken U’. Want zoals telkens bleek uit de woorden van de sprekers: de EO viert de dag dat ze precies 40 jaar bestaat in dankbaarheid.

De presentatie van de dag lag in handen van Ds. Arie van de Veer en Mirjam Bouwman. In een sfeer van grootvader en kleindochter leiden ze het programma in goede banen. "De aannemers mogen we vergeten als we maar onthouden wie de EO heeft gebouwd". Met deze woorden start de EO-voorzitter de zangdag. Dit naar aanleiding van de tekst uit psalm 127: Als de HEER het huis niet bouwt, vergeefs zwoegen de bouwers.

Luisteren en zingen

“We gaan samen vandaag danken”, deze woorden waren het startschot voor een gevulde dag van luisteren en zingen. Onder leiding van een springende Jan Quintes Zwart leverden de vele aanwezigen graag hun bijdrage aan deze woorden. Maar het grootste gedeelte van de tijd werd besteed aan de vele koren, bestaande uit 4000 zangers. In het grote, en soms koude, Gelredome was er speciale aandacht voor het Jaffo Gate Quartet, Miracles en het Urker Mannen Ensemble. Remco Hakkert en zijn Centre Gospel Choir vertolken het themalied ‘Wij danken U’. Jammer genoeg bleef het bij één optreden en kreeg het publiek niet de kans dit speciaal gecomponeerde lied mee te zingen.

Dank aan God

Toespraken van Ds. Kees van Velzen, Ds. Arie van de Veer en een nog altijd even inspirerende Henk Binnendijk keken terug op 40 jaar EO waarbij de zegen van God en de dank aan Hem een steeds terugkerend thema was. Vanuit de aandacht voor God kunnen we aandacht aan mensen geven, benadrukte Binnendijk. Deze aandacht voor mensen, binnen en buiten de organisatie, was ook een onderdeel van het thema ‘Wij danken U’.

Tijdens het middagprogramma werd de liefde voor land en koningshuis bezongen tijdens de ‘Aubade’ met liederen als ‘k Heb u lief, mijn Nederland' en het ‘Wilhelmus’. Eerder die ochtend leverden diverse kinderkoren een enthousiaste bijdrage aan het programma.

Na zes uur vol muziek en Evangelische Omroep vertrokken de bezoekers weer terug naar huis. Met in hun oren nog de woorden: ‘Wij danken U’

Foto's: Evangelische Omroep

 Laatst gewijzigd: 23-04-07 - Geplaatst: 23-04-07