Christelijke Muziek en Concertagenda

"Temperamentvol concert Limburgs Symphonie Orkest"

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

25-04-07

Dat een concert getiteld 'Het temperamentvolle zuiden’ in Limburg uitgevoerd wordt, mag geen bevreemding wekken. Het Limburgs Symphonie Orkest (LSO) speelt komende vrijdag in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond werken van de componisten De Séverac, Ginastera en De Falla.

In de kathedraal van Roermond beleeft componist De Séverac, een tijdgenoot van de veel bekendere Ravel, zijn Nederlandse première, schrijft de persdienst van de kathedraal in een persbericht. Van de Franse componist worden ook drie zogenaamde ‘recuerdos' - wat groetjes betekent - uitgevoerd. De Séverac schreef die op zijn Zuid-Franse geboortegrond, met zicht op de Spaanse grens. Ook worden Suite 1 en 2 van het ballet ‘El sombrero de tres picos’ door het LSO ten gehore gebracht. Het muziekstuk werd geschreven door de Spaanse componist De Falla. Elementen uit de temperamentvolle Argentijnse volksmuziek klinken door in het harpconcert van Ginastera.

Roberto Benzi

De artistieke leiding is tijdens het concert in handen van een in 1937 geboren Fransman. Roberto Benzi (foto) is in Nederland geen onbekende, schrijft de persdienst. “Reeds als tienjarige werd hij toegelaten tot het conservatorium van Parijs. Zijn carrière ontwikkelde zich gestaag. Als gastdirigent heeft Benzi letterlijk de hele wereld bereisd en werkte hij samen met diverse gerenommeerde orkesten.” Harpsoliste Marieke Schoenmakers speelt ook tijdens het concert. Zij studeerde aan het Brabants Conservatorium en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2004 behaalde zij het diploma tweede fase solospel en orkestspel met onderscheiding. Sinds 2003 is zij verbonden aan het Limburgse orkest.

Kerkmuziek

Het concert vindt plaats in een concertreeks genaamd 'Kathedraalconcerten'. Stichting Scala wil met de jaarlijkse reeks concerten “een bijdrage leveren aan de functie van de kathedraal als centrum voor kerkmuziek in Limburg”.


 Laatst gewijzigd: 23-04-07 - Geplaatst: 23-04-07