Christelijke Muziek en Concertagenda

Wakefield Cathedral Choir bezoekt Nederland

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

10-04-07

Schola Liturgica, een stichting die Engelse koormuziek in Nederland promoot, organiseert deze week een concertenreeks van het mannen- en jongenskoor Wakefield Cathedral Choir in Nederland. Achtereenvolgens treedt het koor op in Dokkum, Zwolle, Harlingen en Meppel.

Het Wakefield Cathedral Choir - uit het noordelijk gelegen graafschap Yorkshire - was al eens eerder op tournee in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten. Nu is ook Nederland aan de beurt. Op woensdag 11 april vindt het eerste concert plaats in de Grote Kerk van Dokkum, de dag erna zingen de jongens en mannen in de Grote Kerk in Zwolle. In de Friese havenstad Harlingen treedt het koor op 14 april zelfs tweemaal op. Een keer in de Grote Kerk en een keer in de St. Michaelskerk. Op zondag 15 april zijn de jonge Britten voor het laatst te horen in de Grote Kerk van Meppel.

Jonathan Bielby

Dirigent Jonathan Bielby heeft de leiding over het Wakefield Cathedral Choir. Thomas Moore is organist. De kathedraal uit de Engelse stad heeft twee koren: een jongens – een meisjeskoor. Die worden aangevuld met volwassen mannen die de alt-, tenor- en baspartijen voor hun rekening nemen.

Op dinsdag, woensdag, donderdag en zo af en toe op vrijdag zingen de jeugdige Britten de Evensong gewoonlijk op hun thuisbasis, de majestueuze Engelse kerk van Wakefield. Op zondag zingt het koor naast de Evensong ook tijdens de eucharistievieringen van parochie en kathedraal.

Queen Elizabeth

Het overgrote deel van de zingende jongens zitten op de Queen Elizabeth Grammar School. Het Wakefield Cathedral Choir streeft er naar om op een zo hoog mogelijk niveau de diensten van de kathedraal te zingen. Nog niet zo lang geleden nam het koor eveneens een cd op.


 Laatst gewijzigd: 10-04-07 - Geplaatst: 10-04-07