Christelijke Muziek en Concertagenda

CMK Vriezenveen treedt op met Russisch koor

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

02-04-07

Bevrijdingsdag staat voor het Christelijk Mannenkoor Vriezenveen in het teken van het optreden met het Russische kamerkoor Saint Petersburg Concertsingers in de Ontmoetingskerk van Vriezenveen. Het is niet de eerste keer dat het Overijsselse koor optreedt met haar Russische collega's.

Op uitnodiging van het mannenkoor geven op 5 het CMK Vriezenveen en het Russische kamerkoor een gezamenlijk concert. Het optreden is onderdeel van een concertreis van de Saint Petersburg Concertsingers. Naast het concert met CMK Vriezenveen zijn de zingende Russen ook te horen in Rheden, Hengelo, Meppel, Oldenzaal, Hoogeveen, Assen en Deventer.

Concertreis

De Saint Petersburg Concertsingers zingen met de Overijsselnaren Russisch-Orthodoxe liederen van onder andere Tchaikovski, Rachmaninov, Bortnianski en Tsjesnakov. Muziek die vooral wordt gebruikt in de Russisch-Orthodoxe Kerk, de Russiche staatskerk. Het is de tweede keer dat het Russische kamerkoor in het Overijsselse dorp op bezoek komt. In 2006 vond er voor de eerste keer een gezamenlijk concert plaats.

In september 2005 bezocht CMK Vriezenveen tijdens een concertreis Rusland, zegt Johan Pape van het koor. “Tijdens een zesdaagse reis naar Sint-Petersburg zongen wij met ons koor in de Lutherse Kerk en de kerk van St. Mary, de Finse Kerk. We bezochten uiteraard ook de Hermitage - waar een door Vriezenveen geschonken orgel staat, de Peterhof, Oranienbaum en het Catharinapaleis in Puskin.”

Sint-Petersburg

Volgens Pape stammen de nauwe banden tussen het Twentse dorp en de Russische stad al van oude datum.“Wij hebben al jaren contact met mensen uit Sint Petersburg, omdat Vriezenveen in de negentiende eeuw handelsbetrekkingen onderhield met Rusland. Vriezenveense kooplieden gingen met paard en wagen naar Sint Petersburg, om daar hun handelswaar, voornamelijk linnen, te verkopen. In Sint Petersburg bevindt zich nog altijd een Vriezenveens kwartier dat aan deze handel doet denken. In het museum van Vriezenveen is daarom ook een hele Russische afdeling ingericht.”


 Laatst gewijzigd: 02-04-07 - Geplaatst: 02-04-07