Christelijke Muziek en Concertagenda

Orgelringtones IKON ook voor niet-christenen

Kees Schuurman verzint een ander mobiel geluid

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

30-03-07

Ruisende orgelklanken zijn sinds vrijdag ook hoorbaar in een drukke treincoupé of op de grote stille heide. Musica Religiosa, het wekelijkse radioprogramma van de IKON, lanceert vandaag haar nieuwste idee op het wereldwijde web. De eerste op het orgel gespeelde psalmen en gezangen kunnen inmiddels op mobieltjes gezet worden.

Musica Religiosa

Eindredacteur en bedenker Kees Schuurman (foto, fotograaf Sjoerd Mouissie) hoorde om zich heen “de meest afschuwelijke én mooie ringtones”. Van popklassiekers tot race-autogeluiden. “Waarom dan niet al die prachtige psalm- en gezangmelodieën die de kerk rijk is?” Wie psalmen en gezangen op zijn mobieltje wil kan ze vanaf vandaag downloaden op de website van Musica Religiosa. Omroep IKON lanceert ze vandaag met gepaste trots.

Ringtones

Nergens op internet kwam de radiojournalist zijn idee tegen. Schuurman denkt dan ook dat zijn ingeving een originele is. “Er zijn vele mogelijkheden om gospelringtones te krijgen, maar eigenlijk geen mogelijkheden om 'klassieke' kerkliederen te kiezen. Ook internationaal gezien niet. Als je hymnringtones zoekt krijg je de volksliederen van de diverse landen. Dat is toch heel wat anders.”

De doelgroep die Schuurman voor ogen heeft zijn niet alleen gelovigen, zegt hij. “De ringtones zijn ook bedoeld voor mensen die vroeger deze liederen zongen en een warm gevoel krijgen als ze ze weer horen en jongeren die eens iets heel anders willen. Maar natuurlijk ook gelovigen die op een originele manier voor hun geloof willen uitkomen.” Liefhebbers moeten overigens wel in bezit zijn van een mobiele telefoon die mp3's ondersteunt.
Schuurman heeft er nog geen idee van hoeveel de beltonen er gedownload gaan worden. “Er is potentieel veel belangstelling. Zelfs collega's op de IKON die niet-kerkelijk zijn spreekt het aan. Of jongeren die zeggen: dit zullen mijn ouders mooi vinden.”

Gratis

De eindredacteur van Musica Religiosa benadrukt dat het geen commercieel product is. Het is voor de liefhebbers, meldt hij. “Iemand betaalt alleen zijn telefoonkosten als hij of zij ze bestelt: 0,35 eurocent. Downloaden kan ook, dat kost niets.”

Mochten de orgelringtones een succes worden dan is een vervolg niet ondenkbaar. “Dat zal dan zo georganiseerd worden dat mensen via de website kunnen opgeven welke ringtone ze het liefst hebben. Via het simpele principe 'meeste stemmen gelden' kan dan een toptien of twintig gemaakt worden.” Dat is voorlopig nog toekomstmuziek, voorspelt Schuurman. “Want het maken en verspreiden is geen sinecure.”

Organist Sietze de Vries binnen dertig seconden uitgespeeld

De ringtones zijn gespeeld op het orgel van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Zuidhorn in de provincie Groningen door organist Sietze de Vries. De Groninger musicus slaagde cum laude in 1996 voor zijn conservatoriumopleiding. Ook was hij winnaar van het internationaal improvisatieconcours 2002 in Haarlem. Op de website van IKON zegt hij dat het geweldig leuk vond om te doen. “Het vergt een hele improvisatie, want je moet natuurlijk wel de melodie van zo'n psalm of gezang volgen, maar tegelijkertijd binnen dertig seconden uitgespeeld zijn."

 Laatst gewijzigd: 30-03-07 - Geplaatst: 30-03-07