Christelijke Muziek en Concertagenda

Strijd om beste lied op Oecumenisch Liedfestival

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

28-03-07

Stichting Vertaalslag organiseert 22 april in de Pieterskerk te Utrecht het Oecumenisch Liedfestival. Op deze dag - met het thema 'hoe oecumenisch kan kerkmuziek zijn?' - gaan de bezoekers onder andere aan de slag met het maken van een oecumenisch kerklied. Wie de beste heeft, wint.

In tweetallen – musicus en tekstschrijver, die beiden lid moeten zijn van een andere kerk – moeten deelnemers "liederen maken, waarin benadrukt wordt wat ons verenigt en verbindt". Een jury bestaande uit IKON-redacteur Kees Schuurman, predikant Pieter Oussoren (van de Naardense Bijbel) en predikant-neerlandica Petra Barnard beoordeelt de gecomponeerde muziekstukken. Tijdens de dag wordt een aantal liederen onder leiding van de componist gezongen. De prijs bestaat uit een geldbedrag, publicatie in muziekbundel Stichtse Gezangen en een radio-opname.

Lezingen

Maar er is meer te doen op de voorjaarsdag. Zo kunnen bezoekers een drietal lezingen bijwonen over oecumenische kerkmuziek. Als eerste spreekt prof. dr. Anton Vernooij, emeritus-hoogleraar liturgische muziek in Tilburg, over 'Zijn de verschillen in de kerkmuzikale erfenis van Rome en de Reformatie blijvend?'. De tweede lezing gaat over 'Hoe oecumenisch is Oosterhuis?'. Sytze de Vries en Antoine Oomen spreken over dit onderwerp.

Gemeenschapsritueel

Tot slot houden dr. Martin Hoondert, hoogleraar christendom en muziek, en drs. Matthijs Ploeger, oud-katholiek pastoor in Krommenie, een referaat over 'De (gezongen) liturgie: gemeenschapsritueel of voorstelling?'. Een ander onderdeel van de dag zijn samenzang, improvisaties en andere activiteiten rondom oecumenische kerkliederen.


 Laatst gewijzigd: 28-03-07 - Geplaatst: 27-03-07