Christelijke Muziek en Concertagenda

Rikkert zingt zonder Elly

Eerste solo-album Rikkert in 40 jaar

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

22-03-07

Rikkert Zuiderveld brengt voor het eerst in veertig jaar weer alleen een cd uit. Zondag presenteert de mannelijke helft van het christelijke zangduo Elly & Rikkert zijn tweede soloalbum, getiteld 'Solo', in het Koningstheater te Den Bosch.

“De opnames zijn zojuist voltooid; een livebandje in de studio met vijf topmuzikanten zorgde voor muziek die druipt van de sfeer”, schrijft de in Groningen geboren Rikkert op Rikkertzuiderveld.nl. De nieuwe nummers werden december vorig jaar opgenomen in studio Wisselaar te Oosterhout.

'Solo'

De teksten die op 'Solo' staan, gaan over “een ochtend in Rome, een zomermiddag in het hooi, een winteravond in Drenthe en een liefdeslied”. Ook bevat het nieuwe album een bonustrack. Een verrassend nummer volgens de veelzijdige Rikkert. In 'Televisiedominees' kraakt hij diverse kritische noten over de bekende Amerikaanse tv-dominees. “Hun God is als een automaat waar je een euro indoet/ dan komt het met je werk met je gezondheid en gezin goed/ zo kun je alles kopen voor wat slogans en clichés”, zo zingt hij bijvoorbeeld.

Mariecke Borger

Het is de eerste soloplaat sinds Rikkerts elpee 'Achter glas' uit 1967. De 60-jarige componist, gitarist, tekstdichter en zanger maakte destijds zijn debuut. Samen met zijn vrouw Elly Nieman bracht hij daarna meer dan veertig albums uit. Zondag presenteert Rikkert al zingend zijn nieuwe cd. Met vijf muzikanten zingt hij alle songs van zijn nieuwe plaat. Tijdens het nummer 'Prinses' treedt hij op met zangeres Mariecke Borger. Op uitnodiging van theaterdirecteur Frank Verhallen presenteert Rikkert in de Brabantse stad zijn nieuwe album. "Mischien mag Elly ook wel meedoen…"

Elly & Rikkert: een markant zangduo

Elly & Rikkert zijn een begrip in christelijk Nederland. Het muzikale zangduo beginnen allebei solo hun zangcarrière. Rikkert in 1967 met de elpee 'Achter glas', Elly 1966 met een titelloos album. Na hun officiële huwelijk in 1968 wordt het echtpaar steeds vaker gevraagd samen op te treden. Inmiddels zijn de twee haast niet meer zonder elkaar voor te stellen. De eerste reeks cd's was niet specifiek christelijk. Eind jaren zeventig vindt er echter - na een reis naar India en een tijdelijk verblijf in een commune - een ommekeer plaats. “Teruggekeerd van ons zigeunerbestaan stond er -als door een wonder- een volledig ingericht huis voor ons te huur op een mooi plekje, wat ons sterkte in het besef dat er Iemand om ons gaf. Gesprekken met oude vrienden, die ons over Jezus vertelden en het lezen in de Bijbel leidden tot een ontmoeting met Hem. Dit tot grote schrik van vele fans, die dachten dat we nu verloren waren voor de mensheid”, verwoordt het duo de ommerkeer op hun website. Hun naamsbekendheid groeit met de jaren. Vandaag de dag kent bijna iedere christen het markante zangduo. Elly & Rikkert kregen vooral bekendheid door hun talloze kinderliedjes.

 Laatst gewijzigd: 22-03-07 - Geplaatst: 22-03-07