Christelijke Muziek en Concertagenda

Henk van Putten viert gouden jubileum

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

20-03-07

Als tiener was Henk G. van Putten al organist van de Nederlands Hervormde Kerk van zijn geboorteplaats Nieuw-Beijerland. Vijftig jaar later viert de Hoekse Waardse musicus, Van Putten is eveneens beiaardier, zijn gouden jubileum met een reeks concerten en een speciale kerkdienst.

Het gouden jubileum krijgt een gouden randje tijdens een speciale eredienst op zondag 3 juni in de Nederlands Hervormde Kerk van Kapelle. “Deze dag is het precies vijftig jaar geleden dat Henk zijn eerste kerkdienst als vaste organist speelde”, licht dominee L. den Breejen van het Comité van aanbeveling toe. Tijdens het orgelconcert op 27 april wordt er eveneens aandacht aan het jubileum besteed.

Arie J. Keijzer

De muzikale loopbaan van Henk G. Putten begon op 9-jarige leeftijd. Zijn vader gaf hem orgelles. Twee jaar later volgde zijn benoeming als organist van de Nederlands Hervormde Kerk. Piet van den Kerkhoff was zijn volgende leermeester. In 1971 slaagde de Nieuw-Beijerlander cum laude voor het diploma uitvoerend musicus en aantekening improvisatie aan het Rotterdamse Conservatorium. Hij studeerde zijn periode aan het conservatorium bij Arie J. Keijzer. De Universität für Musik und Darstellende Kunst was zijn volgende bestemming, waar hij bij professor Anton Heiller het vak verder leerde. Klavecimbel spelen leerde hij van Janny van Wering, piano bij Kees Steinroth en beiaard bij Peter Bakker aan de Koninklijk Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort.

'Diplôme de médaille d' argent'

Zijn studie resulteerde in benoemingen aan de Gereformeerde Kerk van Spijkenisse en aan de Hervormde Domkerk in De Lier. Ook volgden vele orgelconcerten in binnen- en buitenland. Diverse cd-opnamens volgden eveneens. Ook werd Henk G. van Putten tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Een andere prestigieuze onderscheiding die hij kreeg, was van de Académie Arts, Scienes et Lettres te Parijs. Vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelliteratuur kreeg hij het 'Diplôme de médaille d' argent'.

Anno 2007 is Van Putten de vaste organist van Bätz-Witte-orgel (foto) van de monumentale Nederlandse Hervormde Kerk in het Zeeuwse dorpje Kapelle en stadsbeiaardier van Middelburg, Vlissingen en Spijkenisse. “De wekelijkse kerkdienst op zondagmorgen biedt alle ruimte voor zowel improvisatie als literatuurspel”, zegt de jubilerende Zuid-Hollander op zijn website. “Het orgel is daarnaast uitstekend geschikt voor zowel de ondersteuning van de gemeentezang als voor de begeleiding van de cantorij.”


 Laatst gewijzigd: 20-03-07 - Geplaatst: 20-03-07