Christelijke Muziek en Concertagenda

EO wil geen grotere jongerendag

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

13-03-07

De Evangelische Omroep (EO) ziet niets meer in een jongerendag op grotere schaal. Een grotere locatie dan stadion Gelredome in Arnhem heeft het manco dat de afstand tot het publiek te groot is, zegt de omroep. Dit jaar vindt het evenement op 9 juni plaats, het thema is 'Dream Bigger'.

Ervaringen in het verleden leerden dat een grotere locatie dan de Gelredome een negatief effect heeft op het contact met het publiek. Bij de jubileumviering in 1999 kwamen er 50.000 jongeren naar de Amsterdam Arena, terwijl er 52.000 mensen in de thuishaven van voetbalclub Ajax kunnen. “Tijdens dit evenement kwamen we er achter dat de afstand van publiek naar het podium - door de afstand en het transparante dak - te groot was. Het lukte onvoldoende de aandacht bij wat er centraal gebeurde vast te houden. Mensen op de tweede ring voelden zich verloren”, zegt Jan-Willem Bosman, eindverantwoordelijke voor de EO-Jongerendag. Dat zorgde volgens de zegsman in 2000 en 2001 voor een daling van het aantal bezoekers.

Gelredome

Het evenement wordt daarom vanaf 2002 niet meer in de Amsterdam ArenA gehouden, maar in de Gelredome. “Een locatie waar het optimum aan ruimte, intimiteit en lichteffect mogelijk was”, aldus Bosman. “Sinds die tijd zitten we maximaal vol en moeten we ruim voor het evenement nee verkopen. We zijn er achter gekomen dat het evenement gewoon zijn eigen wetten heeft.” Jaarlijks is het stadion, waar 32.000 mensen in kunnen, uitverkocht. De teller voor 2007 stond vorige week op 11.000 aanmeldingen.

Chris Tomlin

Begin juni komen zoals gewoonlijk bekende artiesten naar de Gelredome. Zo treden onder anderen de Ronduit Praiseband, gospelartiesten Chris Tomlin en Stellar Kart en de christelijke rockband Group 1 Crew op. Bosman kijkt al uit naar het evenement, zo blijkt. “Onze verwachting is dat we jongeren een fantastische dag geven rond het geloof en hun laten beleven dat leven in God gaaf is. Ook willen we hen bepalen bij het werk dat Jezus Christus gedaan heeft op aarde, dat hij voor hen gestorven is en opgestaan en dat hij hen voor is gegaan. Geloven is niet saai, maar juist een verrijking.”

Meer vrouwelijke dan mannelijke bezoekers op EO-Jongerendag

De meerderheid van de jeugdige bezoekers van de jongerendag is vrouw, zo blijkt uit cijfers van Ben de Wild Productions, het bedrijf dat de EO-Jongerendag organiseert. 62 procent van de jongeren is vrouw. Een ander opmerkelijk feit is dat meer dan de helft van de jongeren onder de 17 jaar is. 27 procent van de bezoekers valt in de leeftijdscategorie 14-16 jaar, 24 procent in de categorie 10-13 jaar. Een andere grote groep zijn de bezoekers boven de 25 jaar. Zij vormen 23 procent van het aantal bezoekers. De categorieën 17-19 jaar en 20-24 jaar noteren voor beide 13 procent van dit aantal, totaal 26 procent. Ook het opleidingsniveau is onderzocht. 42 procent van de jongeren is hoog opgeleid, 41 procent volgt middelbaar onderwijs. Daarentegen heeft maar 17 procent lager onderwijs genoten.

 Laatst gewijzigd: 13-03-07 - Geplaatst: 13-03-07