Christelijke Muziek en Concertagenda

Psalmzangdag maakt doorstart

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

05-03-07

Twee jaar geleden leek het erop of er nooit meer een Psalmzangdag zou plaatsvinden. Echter, psalmenliefhebbers komen op 24 maart in de Bovenkerk te Kampen toch weer aan hun trekken. Drie Overijsselse enthousiastelingen besloot de dag onlangs nieuw leven in te blazen.

Het nieuwe comité vond het zo jammer dat in maart 2005 in de Grote Kerk van Zwolle de laatste Landelijke Psalmzangdag plaatsvond, dat ze het tijd vonden voor een herstart. Johan van Arnhem (uit Staphorst), Harm Beens (uit Genemuiden) en Jan Brouwer (uit Staphorst) organiseren dit jaar daarom de dag weer voor het eerst. De Psalmzangdag krijgt een iets andere invulling als voorgaande jaren. Hoewel het programma grotendeels hetzelfde is als eerdere jaargangen, zijn er een aantal kleine veranderingen. Zo is het de bedoeling dat er predikanten uit diverse kerkelijke denominaties meditaties houden. Voorheen was een inleiding van dominee R. van Kooten vaste prik. Ook wordt de dag waarschijnlijk vaker in Kampen gehouden, omdat de organisators daar de voorkeur voor hebben. Eerdere edities werden gehouden in onder andere Dordrecht, Rotterdam, Zwolle en Delft.

Psalmen Davids

“Een psalm van David, bestrijding en overwinning...”, zo luidt het thema van de dag. Voor dat onderwerp is gekozen omdat de psalmen volgens de organisatie een duidelijke geestelijke strijd weergeven. Dominee D. Heemskerk uit Opheusden geeft tekst en uitleg over de psalmen.
Organist Peter Eilander (foto) is een oude bekende. De Apeldoorner werkte mee aan de eerdere edities van de Psalmzangdag. Waarschijnlijk speelt hij voorspelen van Feike Asma, Jan Zwart en enkele andere componisten. Ook komt er een cd-opname van deze 18e Psalmzangdag.

Hanzestad

In 1989 werd de Psalmzangdag voor het eerst georganiseerd. De organisatie was tot en met 2005 in handen van Stichting Vox Humana. De belangrijkste reden dat de stichting destijds besloot te stoppen met het evenement was het vertrek van dominee Van Kooten. Het initiatief wordt nu voortgezet door de drie Overijsselnaren. De drie verwachten dat het publiek uit het hele land zal afreizen naar de Hanzestad. Niet alleen voor het psalmzingen, zo blijkt. “Voor velen van hen is het een mooie gelegenheid voor onderling contact en daar is de pauze heel geschikt voor”, aldus Van Arnhem in christelijk tijdschrift GezinsGids.


 Laatst gewijzigd: 06-03-07 - Geplaatst: 05-03-07