Christelijke Muziek en Concertagenda

Vrijgemaakten onwennig met nieuw kerkboek

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

29-01-07

Leden van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV) moeten nog wennen aan het nieuwe kerkboek. De nieuwe nummering geeft soms problemen, zo blijkt uit de maandelijkse nieuwsbrief van de kerk. Om die reden heeft de kerk een onnumeringstabel in de omloop gebracht.

Een groot probleem is het niet, maar het gaat in de eredienst van de Gereformeerd Kerk Vrijgemaakt nog wel eens mis met het opgeven van een lied of een psalm. “Predikanten kondigen een te zingen lied dubbel aan, of kerkleden moeten zelf bij het opgegeven nummer het juiste lied opzoeken”, meldt de kerk in haar nieuwsbrief.
Om het probleem op te lossen zijn er al meerdere omnummeringstabellen in de omloop. De uitgave van de kerk zelf is digitaal te verkrijgen via het Steunpunt Liturgie. Ook via twee andere websites zijn onnummertabellen te downloaden.

Behoefte

Op de weblog van Piet Nelemans kunnen leden van de GKV ook twee tabellen van het web afhalen. Op Piet's Log is een omnummertabel te downloaden die gemakkelijk in een zakbijbel past. “Op verzoek is er een tweede tabel toegevoegd: vanaf nu kun je ook ‘andersom’ zoeken. Handig als je nog geen nieuw kerkboek bezit, maar al wel met de nieuwe nummering te maken hebt”, schrijft de 18-jarige webmaster.
De omnummeringstabellen voorzien in een behoefte, zo blijkt. De reacties op Piet's Log zijn dan ook louter positief. “De omnummertabel is door zijn eenvoud en doeltreffendheid een groots product”, schrijft Jaap Almekinders bijvoorbeeld. Of zoals D. Van Bergen schrijft: “Bedankt voor dit handige hulpmiddel. Zo zien we tenminste een beetje door de bomen het bos weer.”

Volgorde

Eind november 2006 verscheen het vernieuwde kerkboek in de kerkbanken. Leden van de GKV kunnen door het nieuwe boek meer gezangen zingen. Er staan nu 147 gezangen in, inclusief 43 nieuw vrijgegeven gezangen. De liederen zijn ook in een andere volgorde gezet, wat dus wat problemen geeft tijdens de eredienst. Ook 150 psalmen zijn uiteraard in het nieuwe liedboek te vinden.


 Laatst gewijzigd: 29-01-07 - Geplaatst: 29-01-07