Christelijke Muziek en Concertagenda

KZCB viert jubileum niet mee

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

22-01-07

De Koninklijke Christelijke Zangersbond (KCZB) doet niet mee aan het evenement 'Bouwen aan Nederland'. Samen met de andere koninklijke zangersbonden besluit de bond het 200-jarige jubileum van het predikaat 'koninklijk' niet mee te vieren.

Na gezamenlijk overleg met de Koninkijke Bond van Zang- en Oratoriumverenigingen (KBZON) en het Koninklijk Nederlands Zangersverbond (KNZV) is besloten niet deel te nemen aan de manifestatie 'Bouwen aan Nederland'. Het evenement wordt georganiseerd door Koninklijk Verbonden, het verbond van de 550 door Hare Majesteit de Koningin met het predikaat 'koninklijk' onderscheiden bedrijven, verenigingen en instellingen. Afgelopen vrijdag ging de viering van het 200-jarige bestaan van het predikaat van start.

Teleurgesteld

“De belangrijkste reden voor dit besluit is dat de professionele muziekwereld, geen plek wilde inruimen voor een kwalitatieve artistieke bijdrage van de amateurkoorwereld”, aldus de KCZB. Ook heeft Koninklijk Verbonden in een 2006 gestuurde een brief met kritische vragen nog steeds geen schriftelijk antwoord willen geven, zegt de bond. De besturen van de bonden, waar in totaal 130.00 leden zijn aangesloten, zeggen teleurgesteld te zijn dat het jubiliemcomité hun wensen niet in bespreking nam vanwege de druk van de profesionele muziekwereld.

Niet nieuw

Frank van der Vorm, directeur van Stichting Koninklijk Verbonden, zegt dat het standpunt van de bonden niet nieuw is. “Men heeft ons reeds deze zomer laten weten niet mee te doen aan het jubileum en dat respecteren wij. Niet alle koninklijke bedrijven, verenigingen en instellingen doen mee.Ik vind het natuurlijk wel jammer, want veel van de bij deze bonden aangesloten koninklijke koren hebben zich wel voor een gezamenlijk evenement aangemeld. Ook ben ik nog steeds erg enthousiast over de door de heer De Gooijer van de KCZB ingediende plannen. Ik heb geruime tijd terug telefonisch en in een gesprek met de voorzitter gereageerd op de brief van de bond.”


 Laatst gewijzigd: 26-01-07 - Geplaatst: 22-01-07